Mori zelf heeft zijn ontslag nog niet bevestigd, maar vertelde wel aan het Japanse Nippon TV dat hij morgen – vrijdag 12 februari – met een verklaring komt: “Ik moet mij nog eens verontschuldigen voor deze zaak. Ik kan dit probleem niet door laten gaan.”

Al is het afstappen van Mori nog niet bevestigd, wordt in de wandelgangen al gesproken over zijn mogelijke vervanger. Naar verluidt zou dat Saburo Kawabuchi kunnen worden, burgemeester van het Olympisch dorp en voormalig bondscoach van het Japanse voetbal.

Uit onderzoek bleek het enthousiasme voor het organiseren van de Spelen onder Japanners al behoorlijk getemd te zijn. Maar liefst 80 procent van de bevolking zou het evenement liever niet door zien gaan. In Tokyo ontstaat er steeds meer verzet tegen de Spelen en zo groeit de druk voor organisaties om een besluit te nemen over dit gigantische evenement dat over slechts vijf maanden plaatsvindt.

Eerder bood Mori zijn excuses aan voor zijn opmerking dat vrouwen ‘te veel en te lang’ praten. Er werd gesproken over het toelaten van meer vrouwen binnen het bestuur, maar Mori hing daar een bijzondere voorwaarde aan: “Mochten we meer vrouwelijke bestuursleden hebben, moeten we de spreektijd beperken. Ze hebben moeite met het afronden van hun verhaal, dat is irritant. Vrouwen voelen rivaliteit; als één van hen wat zegt, wil de ander ook wat zeggen.”

Wij bespraken de vrouwonvriendelijke opmerkingen van Mori in onze meest recente 3athlon Praat aflevering (60, red.). Die kun je terugluisteren via deze link of de bekende Podcast-kanalen.