Ann Schoot Uiterkamp behaalde zojuist een tiende plek tijdens het WK Duathlon in Targu Mures. Na een spannende ontknoping werd de wedstrijd gewonnen door de Venezolaanse Joselyn Daniely Brea Abreu. Ook Karin Nieuwenhuijsen leverde vandaag een mooie prestatie: zij passeerde de streep met een dertiende plek.

Na een looponderdeel van 34:54 minuut over tien kilometer bereikte Schoot Uiterkamp T1 rond een negende plaats. Ze noteerde dan wel een mooie tijd tijdens het eerste onderdeel, toch keek de atlete op dit punt tegen 49 seconden achterstand op ten opzichte van de kopgroep, bestaande uit zeven atleten. Nieuwenhuijsen wisselde las dertiende, op 1:46 minuut afstand van de eerste dame.

Op de fiets schoof Schoot Uiterkamp al snel op naar voren. Na de eerste van vijf fietsrondes lag haar groepje – met daarin vier dames – nog slechts 21 seconden achter de kop. Ook Nieuwenhuijsen wist het gat voorzichtig te dichten. Na enkele kilometers kwamen de kop- en achtervolgende groepen samen en vormde zich een groep van veertien atleten met daarin ook Schoot Uiterkamp en Nieuwenhuijsen.

Tijdens het lopen gingen de Japanse Ai Ueda, de Duitse Celina Kaiser, Daniely Brea Abreu en de Italiaanse Giorgia Priarone er met zijn vieren vandoor. Dat het goud, zilver en brons tussen hen verdeeld zou worden, was duidelijk, maar daarachter vochten Schoot Uiterkamp en Nieuwenhuijsen nog hard voor de overige finishposities. In de eerste 2,5 kilometer van de afsluitende vijf kilometer verloor Schoot Uiterkamp, die op dit punt zesde lag, een minuut op de snelste dames.

In de laatste meters wist Daniely Brea Abreu richting de zege te sprinten, vlak na haar pakte Kaiser een tweede plek en werd Ueda derde. Schoot Uiterkamp passeerde de streep met een mooie tiende plek (+2:04). Nieuwenhuijsen kwam als dertiende over de finishlijn (+2:32).