Het was haar eerste race op dit niveau, het was, na het NK OD in Rotterdam, ook pas haar tweede race over de Olympische afstand, maar het weerhield de 18-jarige Barbara de Koning er niet van om zich zojuist nadrukkelijk van voren te laten zien tijdens de internationaal sterk bezette race in het Canadese Edmonton. Tijdens het lopen kwam De Koning – logischerwijs – een beetje te kort, maar desalniettemin finishte ze op een prachtige elfde plaats. Rani Skrabanja miste op de fiets helaas nét de aansluiting, maar beleefde toch een mooie wedstrijd en werd ijzersterk dertiende. Quinty Schoens werd twintigste.

De Koning ging meteen goed van start in een overigens koud Edmonton, want met een temperatuur van 10 graden was het niet per se heel aangenaam in de vroege ochtend. Terwijl er vooraan hard werd gezwommen en het veld behoorlijk uit elkaar werd getrokken, kon de Koning prima aansluiting houden en met slechts drie seconden achterstand kwam ze dan ook perfect uit het water. Ook Skrabanja zwom goed en volgde een paar seconden later. Schoens daarentegen had moeite met het zwemtempo, kwam achteraan het water uit en had toen al veel tijd verloren: zo’n vijftig seconden.

De Koning kende een goede wissel en kwam direct in een kopgroepje terecht tijdens het fietsen, terwijl Skrabanja die aansluiting juist nét miste en in een tweede, dus achtervolgende groep terechtkwam. Echt achtervolgd werd er echter niet, want het tempo van de kopgroep lag aanzienlijk hoger. Dat was onder andere te danken aan De Koning, de jongste deelnemer van de dag maar desalniettemin regelmatig vooraan het groepje te zien en daarmee het tempo van de kopgroep bepalend. Zelfs de commentatoren van de livestream waren meer dan onder de indruk van het Nederlandse talent en staken dat niet onder stoelen of banken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Koning draait sterk mee in de kopgroep. (Foto: 3athlon.nl)

De Koning bleef zich veertig kilometer op de fiets handhaven in het kopgroepje van uiteindelijk vijf dames en kwam uiteindelijk samen met de Britse Sophie Alden, Franse Emma Lombardi, Australische Kira Hedgeland en Britse Olivia Mathias terug in de tweede wisselzone. Daar hadden ze een behoorlijke voorsprong op de achtervolgende groep, met daarin dus Skrabanja: 1:34 minuut. Skrabanja wisselde goed en liep als tweede van de behoorlijk grote groep de wisselzone weer uit. Schoens kwam overigens pas in de groep daar weer achter in de wisselzone en streed toen al een onbegonnen strijd: zij lag 4:14 minuut achter.

Tijdens het lopen werd het direct duidelijk dat het tempo net even wat te hoog lag voor De Koning. De overige vier dames bleven bij elkaar lopen, maar De Koning moest hen direct laten gaan en verloor vervolgens constant wat tijd. Halverwege de run had ze 36 seconden verloren en moest ze ondertussen ook naar achteren kijken, waar de Duitse Annika Koch, Deense Alberte Kjaer Pedersen en Franse Lea Coninx haar al hadden genaderd tot ongeveer tien seconden. Ook de Duitse Lisa Tertsch naderde snel. Halverwege kwam Rani Skrabanja als veertiende door, op 1:57 minuut achter de koploopster en daarmee ook op een mooie positie.

In de laatste kilometers was het Lombardi die de wedstrijd naar haar toe wist te trekken, terwijl De Koning bleef strijden om haar achterstand niet teveel op te laten lopen en binnen de top tien te blijven. Daar moest ze wel voor op haar tanden bijten, want van achteren begonnen steeds meer dames dichterbij te komen.

Lombardi pakte eerst dus het goud, emotioneel en in een tijd van 1:59:48. Pedersen kwam 17 seconden later over de streep, goed voor het zilver, terwijl Koch 22 seconden na de winnares het brons opeiste. De Koning bleef in de slotfase pushen en kwam uiteindelijk op 2:20 minuut achterstand als elfde over de streep. Skrabanja werd dertiende op 3:27 minuut achterstand. Schoens verloor nog wel een klein beetje tijd gedurende de afsluitende tien kilometer en kon ook nog wat posities winnen, zodat ze twintigste van de  32 atleten werd.