Gisteren hadden we al wat aandacht voor een bijzondere race, de Escape from Alcatraz Triathlon, maar afgelopen weekend was er nog een hele speciale. Dan hebben we het over de VentouxMan: een triathlon over 2 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen op en rondom de Mont Ventoux.

Er wordt eerst op behoorlijke afstand van de Mont Ventoux gezwommen, maar eigenlijk begint pas daarna het echte werk. Zo’n 65 kilometer richting de fameuze berg over zeker geen vlakke wegen en inclusief een aantal pittige klimmetjes, maar daarna wacht de wereldberoemde klim: 21 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.5 procent. Zo hoog dat er bovenop de berg geen begroeiing mogelijk is.

Eenmaal boven rijd je eerst nog 6 kilometer naar beneden om daar in een prachtig natuurgebied aan het hardlopen te beginnen. Op een hoogte van zo’n 1400 meter heb je tijdens het hardlopen een adembenemend uitzicht over de Mont Ventoux. De vier rondes die worden afgelegd zijn echter behoorlijk pittig en inclusief een heleboel hoogtemeters.