Pro triatlete en bewegingswetenschapster Miriam van Reijen vertrok een paar weken terug naar het Australian Institute of Sport in Canberra. Daar zal de 35-jarige Van Reijen meedoen aan een onderzoek onder elitemarathonlopers. Voor 3athlon.nl houdt ze de komende maand regelmatig een blog bij en daarin vertelt ze alles over haar trainingen, haar uitgekiende voedingspatroon én de testen die ze zal ondergaan. Na haar eerste blog, haar tweede blog en haar derde blog, vandaag haar vierde! 

De Spudathon studie gaat over koolhydraatinname: dus met die koolhydraten zat het de afgelopen twee weken wel goed. Ik kreeg elke dag minimaal 10 gram per kilogram lichaamsgewicht en tijdens trainingen 60-80 gram per uur. Aanvankelijk kwam daar dagelijks 0.7 g/kg vet en 1.5 g/kg eiwit bij. Met mijn 50 kilo komt dat neer op zo’n 2700 kcal (en dus maar 35 gram vet) per dag. Veel te weinig, zeker als je 25 uur per week traint. Nadat ik aangegeven had toch iets meer energie nodig te hebben, werd mijn dieet verhoogd naar 12 g/kg koolhydraten, 2.2 g/kg eiwit en 1.0 g/kg vet. Hoewel dit me inderdaad meer energie gaf, bleef de hoeveelheid vet te laag.

Afgelopen dinsdag werd daarvan de rekening gepresenteerd. Hoewel mijn trainingsbelasting hier juist iets lager ligt dan thuis, ik niet anders of harder ben gaan trainen, had ik na afloop van een looptraining toch een reactie in mijn tibia. Gelukkig ben je ook hiervoor dan precies op de juiste plek. Die middag kon ik nog terecht bij de sportarts van het instituut. Hij verwachtte dat het ging om een reactie van het botvlies in plaats van het bot zelf. Een extra dag looprust, twee dagen ontstekingsremmers en meer vet zouden de oplossing moeten zijn. In de tussenliggende dagen kon ik me mooi uitleven op de fiets, op de Alter-G en in het zwembad. Het team deed er alles aan om me zo snel mogelijk weer blessurevrij te krijgen. Het 25m bad in het instituut is een verwarmd bad van slechts 1.60 meter diep. Ideaal om te aquajoggen: Aussie style. Dus niet met je voeten van de grond en met gebruik van een aquabelt maar gewoon al hardlopend in het water. Ik heb al veel Australiërs gezien die tijdens de publieke openingstijden baantjes trekken, afwisselen met ‘hardloopbaantjes’.

(tekst gaat verder onder foto)

Miriam van Reijen na een training. (Foto: aangeleverd)

Gelukkig lijken de klachten weer onder controle, maar het liet maar weer eens zien hoe belangrijk vet is voor het voorkomen van blessures. Studies laten overigens ook zien dat er al na 5 dagen van verminderde energie/vet-inname, verminderde botsynthese plaatsvindt. Ik zie het ook nogal eens als ik sporters thuis begeleid: zelfs als de energie inname oké is, krijgen sommige sporters te weinig vet binnen, met vooral stressfracturen tot gevolg. Bij elke maaltijd staat er nu meer vet op het menu: avocado, boter en extra noten. Gelukkig kan ik na drie dagen weer klachtenvrij lopen. De extra rust heeft me wellicht zelfs goed gedaan en op zondag heb ik een superfijne looptraining op Stromlo. Dit nationaal park heeft een speciaal aangelegd crossparcours, ontworpen door Robert de Castella himself. Het is een grasbaan waar je rondes van 1 tot 2.5 km kunt lopen. Op het programma: 90 min progressief met in de laatste 30 min 5×3 min marathontempo. Stromlo ligt zo’n 15 km van het Instituut vandaan, dus wordt het een mooie bike-run-bikesessie.

(tekst gaat verder onder foto)

Het trainen gebeurt op een prachtige locatie. (Foto: aangeleverd)

Op een ander vlak viel ik wel met mijn neus in de boter. Toevallig vindt er deze week het Performance Coach Trainer Congres plaats op het instituut. Een twintigtal Australische triathloncoaches krijgen extra lezingen, trainingen en workshops om opgeleid te worden tot high performance coach. Onder andere Joe Friel, Darren Smith, Greg Cox en Graeme Hill maken hun opwachting om te vertellen over trainingen, voeding, biomechanica, zwem-, fiets- en looptechniek en coaching. Lucky me: ik mag alle sessies gewoon bijwonen en ga misschien zelf nog een sessie verzorgen over sportvoeding in de praktijk.

Nog een paar dagen en dan staan de afsluitende testen op het programma: wederom een 35K en de VO2max en economy testen.

Benieuwd naar de trainingen van Miriam van Reijen? Dan kun je haar op Strava volgen!