Een succesvolle week wil hij het niet noemen, maar leerzaam des te meer. Bondscoach Armand van der Smissen kijkt terug op het EK Multisports European Championships Festival. Nederland stond met 19 tri- en duatleten aan de start (elite) en uiteindelijk werden er twee medailles gewonnen. ,,Het was een ‘dertien in een dozijn EK’. Niet uitzonderlijk slecht, maar ook niet uitzonderlijk goed”, aldus Van der Smissen.

De medailles gingen in ieder geval naar Sanne Broeksma (brons bij EK Cross Duathlon) en Sophie van der Most (zilver EK Duathlon U23). Een aantal junioren greep net naast het podium, de overige deelnemers zaten verder van het eremetaal af. ,,Puur resultaat technisch gekeken hebben we de twee meest logische medailles behaald”, kijkt Van der Smissen daar nu op terug. ,,In die zin had ik het niet heel anders verwacht. Als je het per race bekijkt, naar alle Nederlanders, heb je altijd mee- en tegenvallers. Soms verklaarbaar, soms ook niet. Een aantal heeft goed, een aantal heeft juist ondergepresteerd. Zonder namen te noemen: bij sommige atleten was daar een reden voor. Anderen zijn aan de zenuwen ten onder gegaan.”

Het belangrijkste is, zo legt Van der Smissen uit, dat de deelnemers met leerpunten naar huis zijn gegaan. ,,Een medaille is natuurlijk fantastisch. Zoiets blijft op je cv staan. En in je geheugen gegrift. Maar als je geen verbeterpunten meeneemt, dat geldt zeker voor junioren, dan heeft een race eigenlijk geen zin gehad.”

Over junioren gesproken: een lichtpuntje noemt Van der Smissen de prestaties van Olaf Jan Bosscher. Hij werd vijfde op het EK Duathlon voor junioren en een paar dagen later ook nog zesde bij het EK Aquathlon. ,,Echt heel goed gedaan. Hij is pas eerstejaars junior, racete misschien wat onopvallend maar dat is ook logisch tussen al die jongens die veel ouder zijn. Hij heeft zich keurig gehandhaafd. Het is een ‘jong manneke’ dat hard kan lopen en hard kan zwemmen. Dat heeft hij nu nogmaals bevestigd.”

Dingen waar Van der Smissen minder blij van werd, zijn er natuurlijk ook. ,,De lekke band van Hugo Jan Bosscher bijvoorbeeld, waardoor hij tijdens het EK Cross Triathlon moest uitstappen. Dat is heel zuur, want dat heb je ook niet in de hand. Of de maagklachten van Sanne Broeksma. Vorig jaar won ze het EK en dat schept natuurlijk verwachtingen. Nu werd ze derde. Een slechte race was het zeker niet, ze heeft er het maximale uitgehaald wat er in zat op dat moment.”

Volgens Van der Smissen moeten we realistisch blijven en kan de week geen ‘overweldigend succes’ genoemd worden. ,,Cijfermatig waren we bij het WK beter”, kijkt hij terug op de week die sowieso wat chaotisch verliep. ,,Er waren vier verschillende wedstrijdlocaties en de briefings werden op een andere, vijfde plaats gegeven. En de tijdstippen liepen vaak ook nog door elkaar heen. Erg praktisch was dat allemaal niet.”