Met Kona als heilige graal voor miljoenen triatleten wereldwijd, speelt Canyon slim in op het feit dat het WK Ironman dit seizoen – na vorig jaar afgelast te zijn vanwege corona – terugkeert op de kalender: het van origine Duitse fietsmerk introduceert namelijk per direct een gloednieuwe, unieke en zeker ook Limited Edition van een op Hawaii geïnspireerde Canyon Speedmax CF SLX: de Speedmax CF SLX Disc Kona LTD.

“In november 2020 nam Canyon het beste en maakte dat nog beter”, staat in een persbericht geschreven, dat daarmee doelt op de volledig vernieuwde Speedmax-lijn die eind vorig jaar werd gelanceerd. “Met de Speedmax CF SLX Disc – een nieuwe generatie triathlonfiets – is alles wat de vorige Speedmax zo goed maakte, nog een stapje verder gebracht. Dus, wat is een betere manier om het ongeëvenaarde succes van de Speedmax in Kona te vieren – en de terugkeer van het WK naar the ‘Big Island’ in oktober 2021 – dan met een speciaal Speedmax CF SLX Disc-model? Dát is de Speedmax CF SLX Disc Kona LTD, een speciale editie van slechts tachtig stuks met een opvallende, unieke kleur die is geïnspireerd door de esthetiek van het iconische Aloha-shirt. Als een uitdrukking van de geest van de Hawaïaanse eilanden brengt het kunstwerk hulde aan de omgeving van het legendarische Kona World Championship parcours.”

Overigens benadrukt Canyon dat het om veel meer gaat dan alleen een visuele upgrade. “Het is meer dan een fashion-statement; het is een serieuze racemachine van wereldklasse, met onderdelen die speciaal zijn geselecteerd om atleten naar de hoogste trede van het podium te brengen bij de meest veeleisende races ter wereld. Een SRAM Force eTap AXS groepset levert foutloos schakelwerk zonder de aerodynamische en logistieke nadelen van kabels en draden. Voor een maximaal rendement van de trainingsinspanning maakt een Quarq spider-gebaseerde vermogensmeter het mogelijk de prestaties in real-time te volgen en te registreren. De wielset? Premium: een Zipp Firecrest Disc 404 voor en een Firecrest 808 achter, ontwikkeld met Continental Grand Prix 5000 rubber (voor 25 mm en achter 28mm, red.) zorgen voor een eersteklas combinatie met een nauwkeurig stuurgedrag en extreme efficiëntie.”

De Speedmax CF SLX Disc Kona LTD is per direct verkrijgbaar, exclusief via canyon.com. De fiets kost 8.999 euro en wordt geleverd met een speciaal door Canyon ontworpen Aloha shirt, exclusief verkrijgbaar in de Bike Guard Box voor Speedmax CF SLX Disc Kona LTD klanten en voorzien van hetzelfde bloemenpatroon dat op het frame van de fiets is afgebeeld.

De vernieuwde Speedmax-lijn – inclusief deze Kona-editie – kun je hier bekijken.

Eerder hebben wij de high-end Canyon Speedmax CFR Disc eTap getest. Onze bevindingen lees je in deze uitgebreide review.

Jan Frodeno met de Speedmax CF SLX Disc Kona LTD, uiteraard met Aloha-shirt. (Foto: Tino Pohlmann)