Al zegt hij veel respect te hebben voor de Canadese Lionel Sanders, windt voormalig Hawaii winnaar (2007 en 2010) Chris McCormack er geen doekjes om als hij het plan van aanpak van de Canadees bespreekt tijdens een broadcast van de Tri Battle Royale. “Als hij Kona wint, verdubbel ik het prijzengeld”, reageerde hij zelfs. McCormack geeft daarbij aan dat het extreem drukke programma dat Sanders draait het – naar zijn idee – onmogelijk maakt om goed te presteren op Hawaii.

Het is overigens nog maar de vraag of Sanders überhaupt naar het ‘magische’ triathloneiland af zal reizen, want voorlopig heeft hij zich nog niet geplaatst. Op 22 augustus spant het er tijdens Ironman Kopenhagen om of Sanders op de valreep nog een slot zal pakken. Eind juni probeerde hij dat al tijdens Ironman Coeur d’Alene. Helaas voor hem zonder succes, want Sanders kwam tijdens de marathon volledig geparkeerd te staan en hield zijn voeding niet binnen. Afgelopen weekend zagen we de atleet nog een Long Distance volbrengen tijdens de Tri Battle Royale. Ondanks zijn indrukwekkende eindtijd van 7:43:28 – een Personal Best – kon hij zich daar uiteraard niet plaatsen voor Hawaii.

‘Benieuwd wat hij dan nog in de ‘tank’ heeft zitten’

Dat betekent dat Sanders zich in ongeveer vier maanden tijd aan evenveel Long Distances waagt. Dat is te extreem en zal ervoor zorgen dat Sanders, mocht hij op Hawaii komen, niet in topvorm is, gelooft McCormack. “Ik ben wel benieuwd om te zien hoe hij hiervan herstelt, hoe hij zich vervolgens kwalificeert en wat hij daarna nog in de ‘tank’ heeft zitten op het magische eiland, als die race doorgaat. Want hij is diep aan het gaan. Dat doen ze allebei (zowel Sanders als Frodeno, red.) en ik kan me niet voorstellen hoe het is om nóg een Ironman te doen binnen twaalf weken voor Kona…alleen maar om daar te komen”, analyseert McCormack Sanders tijdens de Tri Battle Royale.

‘Het gaat niet gebeuren’

“Je kunt wel naar Kona gaan en je kunt finishen, maar je gaat het evenement niet winnen. Daar ben ik zeker van. Vraag jezelf maar eens af hoeveel atleten in de afgelopen 25 jaar Kona hebben gewonnen nadat ze meer dan twee Ironman’s in één seizoen deden. Nul, niemand. Dat werkt niet. Je kunt niet zó diep gaan en verwachten dat je nog presteert op Kona; het is niet zomaar een race. Als hij Kona wint, verdubbel ik het prijzengeld. Het gaat niet gebeuren”, aldus McCormack over Sanders.