Pas een jaar richt Daan Schouten zich op de duathlon – en met succes. Aan de lopende band staat hij op het podium: vorige week nog bij de Isaac Cross Duathlon Maastricht, gisteren bij de Run Bike Run in Haaksbergen.

Met een heel positief gevoel kijkt Schouten terug op zijn laatste overwinning. ,,Het lopen ging zoveel makkelijker dan in Maastricht. Met de eerste run was ik positief verrast. Ik liep makkelijk en zat samen met een andere jongen vlak achter het snelste duo”, vertelt Schouten. 

Dat de duo’s (daarbij hoeven de deelnemers maar één onderdeel af te leggen, red.) tegelijk met de individuele atleten van start gingen, zorgde bij Schouten voor een extra uitdaging. ,,Ik wist dat er echt sterke fietsers bij de duo’s van start gingen, jongens die op internationaal niveau fietsen. Ik hoopte dat ik hen bij zou kunnen blijven, maar omdat ik nog een keer moest lopen, moest ik er rekening mee houden dat ik mezelf niet helemaal kapot zou rijden”, vertelt Schouten die de voorsprong die hij tijdens het lopen had opgebouwd tot zijn eigen verbazing kon behouden. ,,Ik stapte redelijk fris op de fiets en kon direct een hoog tempo ontwikkelen. Het parcours was niet heel erg technisch. Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar een technisch mountainbikeparcours, gaat dit mij ook wel goed af. Ik kon best wel snel afstand nemen en merkte dat ik niets inleverde op de fietsers van de duoteams.”

Als eerste, ook eerder dan alle duokoppels, maakte Schouten uiteindelijk de wissel naar het laatste looponderdeel. ,,Ik had een best wel grote voorsprong, dus de laatste run kon ik rustig naar de winst lopen. Dat gaf een heel goed gevoel.”

Met overmacht won Schouten dus de Run Bike Run in Haaksbergen. In een tijd van 1:26:03, waarmee hij de nummer twee op ruim twee minuten achterstand zette. Gebrek aan concurrentie wil Schouten het niet noemen. ,,Dat vind ik arrogant klinken, maar ik zou het wel leuk vinden als meer triatleten zich eens aan een cross duathlon wagen. Hoe sterker het veld, hoe mooier het is om een wedstrijd te winnen”, vertelt Schouten die in Haaksbergen met name zijn voldoening haalde uit het verschil waarmee hij heeft gewonnen. ,,Dat ik nu heb gewonnen met een verschil van twee minuten en dat het is gelukt om alle duokoppels voor te blijven, dat is wel gaaf. Ik ben blij dat ik het succes van dit seizoen nog even kan voortzetten.”

Komende winter zal Schouten zeker nog bij een aantal andere cross duathlons aan de start verschijnen. ,,Welke precies, dat heb ik nog niet besloten. Ik maak een zorgvuldige wedstrijdplanning”, laat Schouten weten. Wellicht zal hij ook naar het buitenland uitwijken om sterker bezette wedstrijden op te zoeken. ,,Het lijkt me heel leuk om wat grotere wedstrijden in België mee te doen, maar daar gaat veel tijd in zitten en daar komen ook aardig wat kosten bij kijken. Ik moet de afweging maken of dat de moeite waard is.”

Bekijk de video hieronder voor een kort fragment met wedstrijdbeelden.