De Deense Daniel Baekkegard lag goed in de wedstrijd voor een mooie prestatie tijdens Ironman 70.3 St. George, tevens het Noord-Amerikaans Kampioenschap. Hij liep zij aan zij met uiteindelijk winnaar Lionel Sanders toen voor livestream-kijkers duidelijk werd dat de 25-jarige atleet gediskwalificeerd zou worden voor het negeren van een penalty. De voormalig zwemmer besloot zich in 2015 te richten op triathlon en ontwikkelde zich snel. In 2019 zegevierde hij tijdens Ironman 70.3 Lahti en Ironman Klagenfurt. Ook 2021 begon de atleet voortvarend dankzij de winst van Ironman 70.3 Dubai.

In een Instagram-post vertelt Baekkegard dat hij voor het grootste gedeelte tevreden was over zijn prestatie van afgelopen weekend. Zo kwam hij voorin uit het water, trapte hij goed mee op de fiets en zette hij een sterk looponderdeel neer. Maar, met een diskwalificatie heeft die dag natuurlijk bovenal een hele bittere bijsmaak: “Ik werd uiteindelijk gediskwalificeerd omdat ik een penalty niet uitzat. Als één van de jongens voorin de groep werd ik ingehaald door een achtervolgende atleet. Hij haalde mij en de jongen voor mij in en kwam weer terug in de groep, terwijl er duidelijk te weinig plek voor hem was.”

Het zorgde ervoor dat vrijwel het hele treintje in de remmen moest knijpen of anders plotseling in de stayerzone terecht kwam. Dat laatste gebeurde bij Baekkegard en dat betekende dat hij alleen nog snel een inhaalpoging had kunnen doen om een penalty te voorkomen.  Voor een inhaalmanoeuvre – waarvoor atleten een bepaald aantal seconden de tijd krijgen – is het toegestaan om kort in de stayer zone te rijden. Baekkegard bleef echter op zijn plek en dus kreeg hij een penalty.

“Ik wilde mijn penalty uitzitten in T2, maar daar werd mij verteld dat ik geen penalty had”, vertelt de atleet over wat er vervolgens gebeurde. “Daarna begon ik te lopen en twee kilometer voor de finish hoorde ik dat ik gediskwalificeerd zou worden.”

Van wie Baekkegard deze boodschap kreeg, is onduidelijk. wel is het zo dat een atleet het zelf bij een penaltytent aan moet geven wanneer hij een penalty heeft gekregen. De penalty’s worden pas na het fietsonderdeel doorgegeven, dus waren officials in T2 waarschijnlijk nog niet op de hoogte van de penalty van Baekkegard. Dat terwijl Baekkegard tijdens het fietsen uiteraard wel zelf had gezien dat hij een penalty moest uitzitten.

Baekkegard put gelukkig extra motivatie uit het vervelende voorval om zich voor te bereiden op het Ironman Noord-Amerikaans Kampioenschap over drie weken, in Tulsa. “Ik baal, maar ik heb mijn zinnen gezet op Ironman Tulsa en daar heb ik extra veel stoom om af te blazen.”