Tijdens de live-coverage van Ironman 70.3 St. George afgelopen zaterdag maakte Ironman CEO Andrew Messick bekend dat twee atleten zullen worden toegevoegd aan Ironman’s Hall of Fame. Het gaat om zesvoudig Ironman Wereldkampioen Natascha Badmann en vijfvoudig Kona handbike kampioen Carlos Moleda.

De Zwitserse Badmann werd in 1998 de eerste Europese vrouw die het WK Ironman won op Hawaii. Ze zou deze wedstrijd vervolgens nog zes keer winnen, waarvan de laatste keer in 2005 was. In 2007 kwam Badmann op hetzelfde eiland lelijk ten val en brak ze haar sleutelbeen. Toch keerde de Zwitserse daarna weer terug als pro triatleet en pakte ze in 2012 op 45-jarige zelfs de winst van Ironman South Africa. Daarmee werd ze de oudste vrouwelijke atlete die ooit een Ironman won.

De Braziliaanse Carlos Moleda werd als Navy Seal in Panama neergeschoten en raakte daardoor tot aan zijn middel verlamd. Hij werd later als handbiker vijf keer kampioen in Kona. Naast zijn Ironman deelnames, beklom hij ook de Kilimanjaro, volbracht hij de ‘Race Across America’ en won hij de extreme 367 mijl Sadlers Ultra Challenge handbike wedstrijd in Alaska.