Er werd dit weekend hard geracet tijdens Ironman 70.3 St. George. Met name bij de mannen brandde er een geweldige strijd los tussen vier pro’s, waarbij de Canadese Lionel Sanders en de Amerikaanse Sam Long het uiteindelijk tegen elkaar opnamen in een eindsprint. Het was Sanders die op het nippertje de titel toe-eigende. Bij de dames werd de race vol overtuiging gewonnen door de Zwitserse Daniela Ryf, die al vanaf het fietsen het voortouw nam en een groot gat sloeg. We kijken naar deze spannende wedstrijd via de social media berichten van verschillende atleten. Een aantal hoogte- en dieptepunten van Ironman 70.3 St. George op een rij:

Magnus Ditlev – derde plaats

Lange tijd leek deze nog jonge meer zeer sterk opkomende triatleet er met de titel vandoor te gaan, maar in de laatste kilometers moest hij het toch afleggen tegen de meer ervaren Sanders. Op de fiets liet de Deen zich van voren zien en een tijd bleef hij ook aan kop tijdens het lopen. Zelfs toen drie atleten hem inhaalden – Sanders, Long en de Deense Daniel Baekkegard – slaagde hij er nog lange tijd in bij het groepje te blijven. “Dit is waarschijnlijk het meest epische wat ik ooit heb meegemaakt! Een derde plek bij Ironman 70.3 St. George en het Noord-Amerikaans Kampioenschap. Wat een strijd was het en wat een zwaar en eerlijk parcours. Ik bleef bij mijn wedstrijdplan en voerde alle drie de disciplines zo goed mogelijk uit. Ik ben super blij en vereerd dat ik het podium mag delen met Lionel Sanders en Sam Long. Bedankt voor de battle jongens!”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Sam Long – tweede plaats

Eerder deelden we al de uitgebreide reactie van een geëmotioneerde Sam Long, maar we kunnen ook nu niet om deze topatleet heen. Long maakte het Sanders namelijk bijzonder moeilijk tijdens het lopen en liet daarmee opnieuw zien dat we rekening met hem moeten houden. Op de fiets begon de aanval al voor Long, zo schrijft hij op Instagram: “Er ontstond een ‘Sam Train’ toen we gisteren Snow Canyon omhoog reden. Ik geloof dat ik iets meer een ‘pack rat’ had moeten zijn…maar daarmee loop je de kans een penalty te krijgen. En zoals Sebi (Sebastian Kienle, red.) altijd zegt: ‘if it’s hurting me, it’s killing them’.”

Toch was Long niet de enige die kopwerk deed, want hij bedankt ook de Engelse George Goodwin, de Duitse Andreas Dreitz en Sanders voor hun kopwerk. “…en natuurlijk: Magnus Ditlev helemaal voorin”, maakt hij het af. Ook oppert de Amerikaan een stayerzone van 20 meter standaard te maken in wedstrijden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sam Long (@samgolong)

Daniela Ryf – winst dames

Een paar dagen geleden verklaarde Daniela Ryf nog dat zij weg is bij haar voormalig coach Brett Sutton en tegenwoordig zelf haar schema’s maakt én dit weekend liet de Zwitserse meteen zien dat verandering van spijs doet eten, want ze was weer ouderwets sterk tijdens Ironman 70.3 St. George. Dat werd dan ook beloond met een ruimschootse overwinning. “Wat een dag”, schrijft Ryf op Instagram. “Super blij met mijn prestatie tijdens Ironman 70.3 St. George. Een prachtige zonsopkomst, geweldig fietsparcours, zwaar loopparcours en het kunnen opnemen tegen geweldige tegenstanders op een toekomstig WK-parcours…meer had ik niet gewild. Het voelt zo goed om weer te racen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniela Ryf (@danielaryf)

Jeanni Metzler – tweede plaats

“Mijn lach zegt alles”, schrijft de atlete die er zaterdag als enige in slaagde nog wat spanning te creëren tijdens het looponderdeel. Met het hoge tempo dat de atlete in de eerste kilometers liep, kwam ze snel dichter bij Ryf en leek het er zelfs op dat ze nét voor de finish de leiding nog over zou nemen. Maar halverwege zakte het tempo terug en waande Ryf zich weer veilig. “Blij dat ik hier alles heb kunnen geven en heb gevochten voor de tweede plaats achter kampioen Daniela Ryf. Ik ben trots op mijn prestatie in dit wereldklasse startveld van Ironman 70.3 St. George. Ook heb ik veel geleerd én ik kan niet wachten tot ik hier in september weer terug kan komen voor het WK.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeanni Metzler (@littlemetztri)

Holly Lawrence – zesde

“Dit was niet mijn dag.” Al in het water kwam Lawrence – die in 2019 nog het parcoursrecord van Ironman 70.3 St. George aanscherpte – op grote achterstand te staan en al deed ze nog zo haar best op de fiets, kwam dit niet meer helemaal goed. Althans, Lawrence kwam niet ver genoeg terug in het veld om mee te doen voor de knikkers. “Ik wist dat het een zware dag zou worden in dit sterke startveld. Gefeliciteerd voor alle dames die vandaag meededen en in het bijzonder Daniela Ryf, die een geweldige show neerzette. Ik heb denk ik last gehad van een astma-aanval tijdens het zwemmen en door mijn paniek is het waarschijnlijk erger geworden. Dat was nogal een onverwachte start van de dag. Het zorgde voor een dramatisch zwemonderdeel en een grotere achterstand bij aanvang van het fietsen dan ik normaal zou hebben. Ik had een gemiddeld fiets- en looponderdeel (ik liep nog naar een vierde plek, maar ging stuk in de laatste kilometers) en werd zesde. Bedankt voor alle aanmoedigingen. Ik zal weer terug zijn in september St. George!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Holly Lawrence (@hollylawrencetri)