Het triathlonseizoen staat op het punt aan te breken en langzaamaan zullen veel triatleten zich op gaan maken voor hun eerste wedstrijd. Hoe zijn de atleten de winter doorgekomen? En waar zullen zij zich komend seizoen op richten? Maya Kingma zit nog middenin haar opbouwfase, maar merkt dat ze vooruitgang boekt.

De laatste wedstrijd waar Kingma vorig seizoen haar opwachting maakte, was de World Cup Miyazaki in Japan, half november. Dat ze haar seizoen zo lang doortrok, zorgde ervoor dat ze redelijk laat aan haar ‘winter’ begon en nu pas in haar vijfde trainingsweek zit. ,,Na Japan heb ik een rustperiode van drie weken gehad, waarvan één week totale rust”, vertelt Kingma. ,,Voor elke atleet geldt dat het heel belangrijk is om een rustperiode in te lassen. Het is fijn om even niets te moeten, maar tegelijkertijd mis ik het trainen dan ook. Vooral wanneer het opeens mooi weer is, want dan ga ik het liefst een stuk fietsen of lopen.”

Na die rustperiode heeft Kingma haar trainingen in december weer opgepakt. ,,Ik heb mijn trainingen uitgebouwd met een extra zwemtraining en ik doe in de winter langere duurritten op de fiets. Met lopen is het voornaamste doel nog steeds om blessurevrij te blijven. Ik wil op alle onderdelen een stap maken, maar ik heb het idee dat ik daar geen hele gekke dingen voor hoef te doen”, laat Kingma weten.

(tekst gaat verder onder foto)

Kingma zal de komende periode in Nederland doortrainen (Foto: Instagram Maya Kingma)

In haar trainingen heeft ze dus ook niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. ,,Het enige verschil is eigenlijk dat de nadruk dit seizoen wat meer ligt op de Mixed Team Relay, omdat we ons willen kwalificeren voor de Olympische Spelen. De focus ligt dus wat meer op die korte afstanden en hoge snelheid.”

Hoewel veel triatleten nog op trainingsstage naar het buitenland gaan, zal Kingma in Nederland doortrainen. ,,Ik probeer deze maand wat stappen te zetten met mijn masterthesis, dus ik heb besloten om hier te blijven”, legt ze uit. ,,Ik ben mijn basis nog steeds aan het uitbouwen. En ondanks dat het koud is, hebben we best goed weer in Nederland om te kunnen trainen.”

Over een kleine maand zal Kingma haar vorm testen bij de World Cup Kaapstad, waar ze direct veel concurrentie kan verwachten. ,,Dat wordt een mooie wedstrijd om mijn seizoen mee te beginnen en in wedstrijdvorm te komen. Er staat een sterk startveld en dat is positief, want daardoor wordt het een wedstrijd van kwalitatief hoog niveau.”