Zonder veel verwachtingen stond Maya Kingma aan de start van de World Cup in Miyazaki. Heel tevreden is ze dan ook met haar 19e plaats op de Olympische afstand, die werd gewonnen door de Amerikaanse Summer Cook.

Het zwemmen is niet Kingma’s sterkste onderdeel en dat ze niet als één van de eersten uit het water kwam, zorgde dan ook niet voor problemen. ,,Hoewel ik had verwacht dat ik beter zou zwemmen, kon ik nog steeds mee met de tweede groep achter een klein kopgroepje. Ik wist van tevoren dat er geen sterke zwemmers waren die ook goed konden fietsen, dus ik wist dat ik naar de kop toe kon gaan”, vertelt Kingma, die in races vaak kan vertrouwen op haar goede fietskwaliteiten.

Kingma nam het voortouw in een poging haar groep met de kopgroep te verenigen. ,,Ik voelde me sterk en heb daar gebruik van gemaakt. Ik wilde zorgen dat de groep bleef draaien en heb af en toe de kop overgenomen, zodat het tempo hoog bleef.” Het duurde niet lang of Kingma maakte deel uit van een kopgroep van veertien atletes. ,,Mijn voornemen was om de wedstrijd zwaar te maken en te kijken hoe groot we de afstand tot de rest van de atletes konden maken”, vertelt Kingma, die met oog op het lopen – haar mindere onderdeel – het gat het liefst zo groot mogelijk wilde maken. ,,Voor mijn gevoel heb ik redelijk gedoseerd gefietst, maar blijkbaar was dat toch redelijk hard.”

De voorsprong op de achtervolgende groep was inmiddels opgelopen tot ruim tweeënhalve minuut. ,,Ik heb gevochten op de fiets, omdat ik weet dat mijn looponderdeel niet top is. Tijdens het lopen focus ik niet op de klassering, maar op mijn eigen wedstrijd en het neerzetten van een zo goed mogelijk looponderdeel.” Dat het looponderdeel wat achter is gebleven heeft vooral te maken met de vele blessures waar Kingma vorig jaar last van heeft gehad. ,,Dit jaar heb ik daarom voor een andere aanpak gekozen. Ik maak minder kilometers, maar presteer beter, omdat ik blessurevrij blijf.”

De looptijd van Kingma (39:35 minuten) zorgde ervoor dat ze wat plaatsen moest toegeven, maar desondanks wist ze binnen de top 20 te finishen. Na 2:06:14 kwam Kingma als 19e over de finish. ,,Ik ben heel tevreden met dit resultaat.”