Diede Diederiks is na deze week twee zilveren medailles rijker: pakte ze afgelopen vrijdag nog een tweede plaats tijdens het EK Cross Duathlon, voegde ze daar gisteren het zilver van het EK Cross Triathlon aan toe. Beide EK’s werden georganiseerd door Xterra Dolomiti Paganella. Overigens werd Diederiks gisteren derde overall, want in de einduitslagen moest ze nog een Mexicaanse voor zich dulden; zij deed uiteraard niet mee aan het EK. De wedstrijd werd gewonnen door een oppermachtige Sandra Mairhofer. De Italiaanse klokte een tijd van 2:49 uur en was daarmee ruim vijf minuten sneller dan Diederiks. Het brons ging naar de Zwitserse Loanne Duvoisin (+5:40), die vierde overall werd. Linda van Vliet pakte een twaalfde plaats in de overall series en Romy Spoelder werd dertiende.

Twee dames wisten een flink gat te slaan tijdens het zwemonderdeel: de Mexicaanse Michelle Flipo en de Oekraiense Sofiya Pryyma. Mairhofer klom in een klein groepje op ongeveer een minuut afstand van Flipo aan wal. Prymma lag op dat punt veertig seconden voor de uiteindelijk winnares. Spoelder en Diederiks lagen vlak bij elkaar op een kleine drie minuten afstand van de kop bij aankomst in T1. Zij bevonden zich op een respectievelijk elfde en twaalfde plaats. Van Vliet klom als negentiende aan wal (+4:13).

In het zadel wist Diederiks al een aantal posities op te schuiven, maar tijdens het lopen sloeg ze echt toe. Met 41:07 minuut klokte de atlete de snelste looptijd. Daarmee liep ze dus naar een tweede plaats op het EK toe. Mairhofer deed 42:26 minuut over het afsluitend onderdeel. Haar voorsprong na het zwemmen en fietsen was echter groot genoeg om wat tijd te verliezen tijdens het lopen. Van Vliet liep in 48:06 minuut naar de twaalfde plaats. Spoelder noteerde een looptijd van 47:52 minuut en een dertiende plaats.

Mannenrace

Bij de mannen werd het EK gewonnen door de Franse Arthur Serrieres. Het volledig Franse podium was compleet met Felix Forissier en Maxim Chane, die respectievelijk tweede en derde werden. De beste Nederlandse prestatie werd geleverd door Wouter Dijkshoorn, die 22e werd. Lucas Goene pakte een 23e plaats.