Twintig dagen konden jullie stemmen op de 3athlon verkiezing tot sportman en sportvrouw van het jaar. Uiteraard konden jullie zelf bepalen op wie jullie stemden en uiteindelijk gebeurde dat massaal. Zowel bij de mannen als vrouwen werd op tientallen atleten gestemd en uiteindelijk hebben we de top vijf voor je op een rij gezet, inclusief het percentage van de stemmen dat die atleten hebben gekregen. Zeker bij de mannen werd het een nek-aan-nek race.

Uitslag mannen:

Evert Scheltinga 23.5%

Jetze Plat 22.4%

Youri Keulen 9,2%

Jorik van Egdom 5,7%

Menno Koolhaas 5,2%

Uitslag vrouwen:

Maya Kingma 48,88%

Sarissa de Vries 25,5%

Rachel Klamer 12,2%

Diede Diederiks 7.22%

Rani Skrabanja / Robin Dreyling 1.11%

Natuurlijk hebben we na afloop een reactie bij de winnaars gevraagd.

Reactie Evert Scheltinga:

“Heel tof om op deze manier gekozen te worden, tussen alle andere atleten die zulke mooie prestaties hebben neergezet. Ik wil iedereen die voor mij gestemd heeft, bedanken. De betrokkenheid van mensen is sowieso altijd heel erg leuk, zowel na goede als na mindere wedstrijden. Na een jaar zonder serieuze races, ben ik erg blij met het afgelopen seizoen. Het is dan altijd afwachten hoe je er voor staat ten opzichte van de concurrentie. Momenteel geniet ik heel erg van een korte rustperiode, maar ondertussen krijg ik ook al heel veel zin in volgend seizoen”, aldus de atleet die dit jaar onder andere vierde werd op het WK Long Distance en toen ook de snelste Nederlandse tijd ooit op een LD neerzette.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Evert Scheltinga uitgeteld na zijn nu al historische race. (Foto: Andre Kwakernaat)

Reactie Maya Kingma:

“Het is heel leuk om te horen dat ik ben uitgeroepen tot 3athlon sportvrouw van het jaar. Ik ben erg blij met dit seizoen en heb mijzelf met podia en winst echt verrast. Het was extra genieten van de winst in Leeds, omdat ik zoveel berichtjes kreeg vanuit de Nederlandse triathlon community. Een hele mooie afsluiting van dit jaar dat nu ook veel mensen voor mij hebben gekozen bij deze verkiezing”, aldus Kingma die onder andere WTCS Leeds won, elfde werd op de Olympische Spelen en vierde met de Nederlandse Mixed team Relay ploeg op diezelfde Olympische Spelen.

Maya Kingma wint WTCS Leeds. (Foto: Tommy Zaferes / World Triathlon)