Hij zou eigenlijk een druk programma draaien dit najaar: aanvankelijk hield Bradley Weiss nog rekening met een afgelasting van het WK Xterra, waardoor hij besloot eind november te debuteren op de Long Distance tijdens Ironman Zuid-Afrika en daar dus zijn trainingsprogramma voor omgooide. Echter, enkele weken voor zijn debuut, bleek Hawaii een groot evenement toch weer toe te staan. Hawaii mag veel reizigers dan wel weer welkom heten, onder andere voor de Zuid-Afrikaanse Weiss is er een uitzondering: sinds de ontdekking van een nieuwe coronamutatie in zuidelijk Afrika. kan de tweevoudig wereldkampioen offroad triathlon zijn titel niet meer verdedigen.

Op Instagram grapt Weiss of er wellicht nog iemand is die hem met een privévliegtuig op kan komen halen. Daarbij laat hij weten dat hij geshockeerd is door het gemak waarmee de wereld vluchten vanuit Afrika verbiedt, ondanks dat de nieuwe coronavariant al in meerdere landen gevonden is. “Maar het vliegverkeer vanuit een land als België wordt niet stilgelegd. Zo laat de wereld maar weer zien hoe verwaarloosbaar Afrika voor hen is.”

Daarbij deelt Weiss zijn frustratie over de manier waarop Zuid-Afrika wordt ‘gestraft’ sinds Zuid-Afrikaanse virologen de variant ontdekten en dit direct deelden met de buitenwereld. “Hoe kan het zo zijn dat we al twee jaar in deze situatie zitten en dat de media nog steeds niet de simpele feiten benoemt?” Weiss legt daarbij uit dat Zuid-Afrika vaker te maken heeft gehad met heftige ziektes als tuberculose en AIDS en dat het land daardoor thuis biedt aan ‘s werelds beste epidemiologen. Het zou daarom ook geen verrassing zijn dat Zuid-Afrika het land is dat een nieuwe coronavariant als eerste ontdekt, ook al stak de variant al in andere landen de kop op.

Door het vliegverbod zullen dus niet beide titelverdedigers aanwezig zijn in Maui. Olympisch Kampioen Flora Duffy, die normaal gesproken regelmatig in Zuid-Afrika traint – onder andere met Weis – bevond zich al in Amerika op het moment dat de nieuwe coronavariant werd ontdekt. Zij zal dit weekend alles geven om het eremetaal binnen te slepen.