Dat races naar verwachting wél doorgaan is over het algemeen geen nieuws, maar nu Xterra aankondigt dat het licht momenteel volledig op groen staat voor het WK Xterra op Maui – de wedstrijd vindt plaats in december 2021 – lijkt dat ook een stap in de goede richting te zijn voor het WK Ironman op Hawaii.

De laatste keer dat triatleten richting het ‘magische’ triatloneiland trokken voor de triathlon klassieker was oktober 2019 en nadat de wedstrijd een paar keer werd verplaatst, liet Ironman vorige maand weten dat het WK voor het eerst in de geschiedenis plaats zal vinden buiten Hawaii, namelijk in St. George. Het duurt overigens nog even voor het zover is, want met het verplaatsen van de locatie werd ook de datum weer wat vooruit geschoven: de wedstrijd staat nu in mei 2022 op de kalender. Enkele maanden later, in oktober – zoals gebruikelijk – trekt het triathlonfestijn dan eindelijk weer richting Hawaii.

Dat het WK van Ironman extra last ondervindt van de pandemie heeft te maken met de situatie op Hawaii en de strenge inreisbeperkingen. In augustus bereikte het aantal besmettingen op het eiland een piek die nog eens drie keer hoger lag dan in de zomer van 2020. Dankzij een strenge lockdown vanaf half augustus tot oktober laat de besmettingscurve ondertussen weer een dalende lijn zien; dat zorgt er logischerwijs voor dat er zo langzamerhand weer meer mogelijk is.

“De Xterra Trail Run en het WK Xterra hebben groen licht ontvangen van Maui County om plaats te vinden, zoals gepland, op 4 en 5 december 2021 in Ritz-Carlton, Kapalua op Maui”, laat de organisatie in een persbericht weten. Alle deelnemers aan de wedstrijd moeten ofwel iedere 72 uur een negatieve coronatest voorleggen óf een bewijs van vaccinatie hebben.