Op zich verandert er niet eens zo heel veel voor Donald Hillebregt – zijn grote doel blijft de Olympische Spelen in Parijs, 2024 – maar de komende jaren zal hij zich laten coachen door Dagmar Kagie. Vorige week werd al duidelijk dat hij en Guido Vroemen uit elkaar gaan en nu is dus duidelijk wie dat spreekwoordelijke begeleidende stokje overneemt. “Ik heb meerdere gesprekken gevoerd, maar heb hier het beste gevoel bij”, aldus Hillebregt.

Dat goede gevoel komt vooral omdat Hillebregt voelt dat hij de komende jaren een nieuwe prikkel nodig heeft. “De afgelopen vijf jaar heb ik onder Guido getraind. Ik ben daar heel tevreden over, maar merkte ook dat er een soort routines ontstonden. Ik voelde me ontzettend veilig bij Guido, maar heb gewoon nieuwe prikkels nodig.”

De knoop om van coach te veranderen werd volgens Hillebregt rond oud & nieuw genomen. “Als Nederlandse atleet is het erg lastig – vooral financieel – om continu fysiek een coach bij je te hebben. Juist daarom is het onderbuikgevoel dat je bij een coach hebt, erg belangrijk. Bij Dagmar zat dat direct goed, vooral door de manier hoe hij over sport sprak, hoe hij over trainingen sprak en hoe hij zijn kennis overbracht.”

Kagie is zelf triatleet, maar begeleidt nog geen toptriatleten. Wel coacht hij een professioneel wielrenner, maar Hillebregt wordt dus zijn eerste triatleet met ambities op het hoogste niveau. “Natuurlijk heb ik daar ook even over nagedacht, maar uiteindelijk gaat het mij meer om het gevoel dat ik bij iemand heb, dan om de ervaring die diegene heeft. Wat me heel erg aanspreekt is de manier waarop ik meegenomen ga worden in keuzes die worden gemaakt en ook in hoe de periodisering in mijn schema’s wordt ingepast. Dat is iets dat ik erg fijn vind.”

Ondertussen kijkt Hillebregt alvast vooruit naar 27 mei, de dag waarop het Olympische kwalificatietraject richting Parijs 2024 voor hem begint. “Dat blijft het grote doel.”