Een onschuldige actie van professioneel triatlete Kaerci Smith kwam haar duur te staan tijdens Ironman 70.3 Waco, Texas. De Amerikaanse vierde haar veertiende plaats bij de finishboog met hond Penny in haar armen, maar dat werd niet gewaardeerd door de jury. Zo ontving de atlete uiteindelijk een zure DSQ achter haar naam. Het is de tweede keer dit jaar dat een atleet gediskwalificeerd wordt door in de laatste meters nog een ‘fout’ te maken. Zo werden Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown in augustus gediskwalificeerd door hand in hand de streep te passeren.

Smith beleefde een goede race en klokte een finishtijd net onder de vijf uur. In al haar enthousiasme nam ze de nog maar vijf maanden oude pup mee over de finish. ,,Ik heb geen woorden voor het plezier dat ik voelde toen ik over de finish kwam”, verklaarde Smith in een interview met New York Post. ,,Ik heb veel races gedaan dit jaar, die mij zwaar vielen. Dit keer voelde ik mij voldaan. Half huilend, half lachend, zag ik mijn kleine baby Penny; ik pakte haar vast en rende naar de finish.”

Regels
Spijtig genoeg voor Smith is het passeren van de finish met vrienden, familie of toeschouwers niet toegestaan staat er in de regels. Dezelfde regels vermelden overigens niet duidelijk dat dit ook voor dieren geldt. Wel wordt expliciet benoemd dat alleen atleten en medewerkers het finishgebied mogen betreden om de veiligheid van alle atleten te waarborgen. Al zag de kleine Penny er niet bepaald gevaarlijk uit werd er dus toch volgens het boekje gehandeld.

,,Ik kende de regels over geen kinderen, echtgenoten of toeschouwers over de finishlijn”, zegt Smith. ,,Maar dit is niet in mij opgekomen toen ik finishte.”

De vervelende ontdekking
In de tracker app kwam kort na Smith’s finish een DSQ achter haar naam te staan met als reden ‘finishen met hond’. Het was haar coach die het ontdekte en het nieuws bracht door een screenshot van de app te sturen. ,,Ik was in eerste instantie wel teleurgesteld”, geeft Smith aan. Gelukkig voor Smith kon ze de keuze later goed begrijpen: ,,Ik heb mijn excuses aangeboden aan mijn coach en hoopte dat ik verder niet in de problemen zou komen. Daarna heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen en de beslissing geaccepteerd. Professionele atleten moeten aan een hogere standaard voldoen en ik heb nou eenmaal een fout gemaakt die mij mijn wedstrijdresultaat heeft gekost.”

Lucy Charles reageertĀ 
In reacties op een post die Smith op Instagram deelde over haar bijzondere diskwalificatie, kreeg zij veel steun van hondenvrienden. Lucy Charles – die met dank aan haar tweede plaats tijdens het WK Ironman een hondje cadeau kreeg van haar man – reageerde ook op de post: ,,In mijn ogen ben jij de grootste winnaar!”