Lange tijd was het spannend hoe de vorm van Jorik van Egdom zou zijn: de Nederlander die tijdens de Olympische Spelen in actie mag komen deed al een hele tijd geen races, leek lange tijd van de radar en dus was het vooral gissen. De vraag hoe het met zijn vorm is, werd zojuist beantwoord tijdens de halve finales van het EK Sprint: slecht. In zijn heat werd hij bijna laatste en zette hij de langzaamste tijd van alle Nederlanders neer, inclusief junioren. Youri Keulen en Marco van der Stel presteerden sterker en draaiden prima mee. Donald Hillebregt bungelde daar een beetje tussenin en Niek Heldoorn viel uit.

Met een tijd van 34:13 minuut was het Hillebregt die in de tweede heat goed was voor een vijftiende plaats overall. Terwijl Hillebregt uitkomt bij de elites, waren acht van de veertien atleten die voor hem zaten, afkomstig uit de U23-categorie. Ook Heldoorn ging van start in deze tweede heat, overigens wel in die U23-categorie. Hij had het geluk echter niet aan zijn zijde en kwam niet verder dan het zwemonderdeel.

In de derde heat kwamen Van der Stel, Keulen en Van Egdom in actie. Van der Stel liep met een eindtijd van 33:16 minuut overduidelijk naar de snelste Nederlandse tijd, werd daarmee tiende overall en had vijf U23-atleten voor zich. Na Van der Stel was het Keulen die als tweede Nederlander finishte. Keulen, die in de U23-categorie uitkomt, werd 19e overall en zijn 34:20 minuut finishtijd was goed voor een negende plek binnen zijn categorie en daarmee plaatsing voor de B-finale.

Ook Van Egdom ging van start in deze derde heat. De Nederlander die net als Van der Stel naar de Olympische Spelen mag, liet echter zien dat er snel dingen zullen moeten veranderen als hij daar goed wil presteren. Met een tijd van 35:58 minuut was hij vandaag – inclusief junioren en U23-atleten – de langzaamste Nederlandse man. Hij werd 26e overall in zijn heat en was daarmee bijna hekkensluiter.

Eerder vandaag kon je verslagen lezen van de junioren jongens, junioren meisjes en U23-dames.