In ‘slechts’ 61:34 uur legde Damian Hall de 431 kilometer lange Pennine Way trail af.  De meeste mensen doen er zestien tot negentien dagen over, maar de Britse Hall deed het dus aanzienlijk sneller. Extra bijzonder: hij verbrak het voormalige record niet alleen met een dikke drie uur, maar deed dat ook nog eens terwijl hij onderweg zwerfafval verzamelde. De Pennine Way is één van de oudste nationale wandelroutes van Groot-Brittannië en telt meer hoogtemeters dan de Mount Everest hoog is (8848 meter).

,,Ik ben echt overweldigd. Ik weet nog dat ik, voordat ik begon met hardlopen, in de Pennine Way gids schreef over het record dat Mike Hartley in 1989 verbrak en dat ik dacht ‘dat is gestoord, dat zou ik nooit kunnen”, reageert de journalist in een interview met Runner’s World. ,,Ik voelde mij heel erg gemotiveerd door drie dingen en had daarom ‘FFF’ op mijn arm geschreven als een herinnering daaraan: ‘family’, ‘friends’ en ‘future’. Dat laatste heeft te maken met de noodzaak om onze planeet te beschermen. Er lag veel afval op de trails, maar we hebben alles wat we tegenkwamen opgeruimd. Ook is de hele poging gecertificeerd als ‘klimaatneutraal’ door Our Carbon, net zoals mijn hardlopen en gezinslevenstijl in 2020.”

Toevallig werd het record dat Hall verbrak slechts een week eerder nog gezet door zijn Amerikaanse vriend John Kelly: hij deed er 64:46 uur over. Dat het record een week later alweer uit de boeken werd gelopen, is extra bijzonder gezien het daarvoor maar liefst 31 jaar lang onaangetast bleef.

Terwijl Kelly de route van zuid naar noord liep, begon Hall juist in het noorden om vervolgens zuidwaarts te keren.

De route die Hall liep. (Foto: Screenshot Strava)