In de tweede zwemloop van het Frijters Zwemloop circuit 2019 wist Erik-Simon Strijk bij de heren de Belgische atleten te kloppen. Strijk bleef in 46:21 de Belgen Arno Lambrecht en Ruben Marynissen nipt voor. ,,Ik heb de laatste twee loopronden gas gegeven. Toen was ik er vrij snel bij en heb ik het af kunnen maken.” Bij de dames stond er wel een Belgische op het hoogste treetje: Elise Scheerens pakte de overwinning in 52:06, met Lynn Lossie als tweede en Ilona Rullens als derde op gepaste afstand.

Strijk jaagt Belgische koplopers op

Arno Lambrecht zette de snelste zwemtijd neer op de 1.000 meter. Na 12:23 minuut kwam hij als eerste uit het zwembad, met twee seconden achter hem Ruben Marynissen. Erik-Simon Strijk volgde op 25 seconden. ,,Ik heb vijf-, zeshonderd meter in de voeten mee kunnen zwemmen, maar toen was ik ze ineens kwijt. Vervolgens stond ik ook nog eens te klooien om mijn schoenen aan te krijgen, waardoor hun voorsprong nog verder opliep.”

Bij het lopen jaagde Strijk Lambrecht stevig op. Lambrecht kon de Nederlandse topper nog een tijdje achter zich houden, maar in de laatste kilometer was Strijk te sterk. ,,Ik heb de laatste twee ronden gas gegeven. Toen was ik er vrij snel bij en heb ik het af kunnen maken. Het langere werk ligt mij goed en ik weet dat ik in de tweede helft tijd goed kan maken.” Strijk won in 46:21. Veertien seconden later kwam Lambrecht als tweede binnen. Marynissen pakte in 47:02 de derde plaats.

(tekst gaat verder onder de foto)

Erik-Simon Strijk loopt naar de zege. (Foto: Ask4Benefits – Kijani)

Voor Strijk was de wedstrijd een mooie afwisseling op zijn training. ,,Ik kies een aantal leuke wedstrijden uit als snelheidsprikkel. Ik weet uit het verleden dat ik daar goed op reageer.” Strijk wil dit jaar in Challenge Roth en Challenge Almere-Amsterdam vlammen. ,,Ik wil heel graag in de buurt van die acht uur grens komen en dat zou kunnen lukken als het lopen op niveau is. Dit soort snelheidsprikkels helpt daar aan mee.” Daarnaast zal Strijk dit jaar ook voor het eerst in de Eredivisie uitkomen.

Sterk loopnummer van Elise Scheerens

Elise Scheerens moest bij het looponderdeel in de achtervolging op Lynn Lossie. Die laatste was de snelste zwemster in 14:55 minuut op de 1.000 meter zwemmen. Scheerens tikte 23 seconden later aan, maar de Belgische triatlete had betere loopbenen en liep het gat naar Lossie snel dicht. Uiteindelijk liep Scheerens zelfs meer dan een minuut sneller en pakte ze in 52:06 de overwinning. Exact twee minuten later kwam Lossie als tweede binnen. Ilona Rullens pakte de derde plaats.