Anne Haug heeft op een wel heel bijzondere manier van zich doen spreken tijdens Ironman Kopenhagen. De Duitse topatlete won de race niet alleen, maar brak ook nog eens verschillende records: zo sneuvelde het fietsrecord, het looprecord én het race record toen Haug na 8:31:32 de race wist te winnen: ook nog eens één van de snelste tijden ooit neergezet door een vrouw bij een Ironman. ,,Ik ben zó blij. Echt zó enorm blij. Ik had niet verwacht dat ik dit in me had”, was haar eerste reactie.

Al meteen tijdens het zwemmen zat Haug er lekker bij: in de voeten van de Deense Camilla Pedersen kwam ze aan de kop van de wedstrijd uit het water. Beide dames zwommen net iets langer dan 51 minuten en hadden toen al een voorsprong van meer dan drie minuten op de eerste achtervolgsters.

Opvallend genoeg werd Haug aanvankelijk op de fiets nog op achterstand gezet door Pedersen: de Deense kwam bijna twee minuten los, maar na negentig kilometer fietsen sloot de Duitse toch weer aan. Na 150 kilometer fietsen veranderde het wedstrijdbeeld en was het juist Haug die er nog een schepje bovenop deed en op haar beurt wegreed bij Pedersen. Met succes, want na een fietstijd van 4:37:28 – een parcoursrecord – hing Haug haar fiets met een voorsprong van 1:05 minuut op Pedersen terug in de rekken.

Tijdens het lopen deed Haug daar nog eens een flinke schep bovenop, door met een bizar tempo uit te lopen en haar voorsprong constant te vergroten. Bij ieder meetpunt had ze weer een flinke sprong gemaakt en ze kon dan ook onbedreigd naar de overwinning lopen. Niet dat ze het daarom rustig aan deed, want met een looptijd van 2:57:26 – opnieuw een parcoursrecord – liet ze er geen gras over groeien. Haar finishtijd van 8:31:32 betekende niet alleen de overwinning én haar derde parcoursrecord van de dag, maar ook één van de snelste tijden ooit door een vrouw neergezet op een Ironman. De snelste tijd staat op naam van Daniela Ryf: zij finishte afgelopen jaar op Hawaii in 8:26:16.

Het zilver ging uiteindelijk naar Pedersen. Zij finishte in een tijd van 8:49:23. Het brons was voor de eveneens Deense Maja Stage Nielsen, die 9:02:49 nodig had om de finish te bereiken.