De organisator van de Canadian Open triatlon, één van de races van de sinds 2022 nieuwe PTO Tour, heeft laten weten dat de triathlon in Edmonton dit jaar niet kan doorgaan. De PTO, de Professional Triathletes Organisation, heeft er zelf nog geen melding van gemaakt. Na de aankondiging van de gloednieuwe PTO US Open in Milwaukee en de PTO Asian Open in Singapore bleef het vooralsnog erg stil over Canada. Sam Renouf, de CEO van de PTO, bevestigde dat er geen Canadian Open komt in 2023, dus ook geen vervanger voor Edmonton. Volgens Renouf zullen er dan ook vier en niet vijf races zijn die de PTO Tour vormen, al laat de aankondiging van de European Open ondertussen ook lang op zich wachten.

Het organiserende Do North Events, dat al ruim 20 jaar instaat voor de organisatie van de World Triathlon races in Edmonton, zegt dat het de 2023 Canadian Open moet afgelasten vanwege onvoorziene omstandigheden buiten hun macht. Geruchten doen de ronde dat de sluiting van Hawrelak Park, waar de volledige race plaatsvindt, aan de basis van die beslissing zou liggen. Maar, het blijkt vooral om geld te gaan. Geld dat moest komen van de subsidies van de stad Edmonton, maar dat budget bleef achterwege.

Do North Events had al een Plan B achter de hand met een alternatief parcours en een zwemonderdeel in de rivier. “We hopen dit jaar nog een test-event te houden om dan in 2024 de Canadian Open terug naar Edmonton te brengen,” aldus Do North Events. Ook Sam Renouf rekent er op dat er in de toekomst opnieuw een Canadian Open zal zijn. Als reden van het zo lang uitblijven van de andere PTO Tour triatlons, zoals de European Open, haalt Renouf de problemen aan die zich stellen met de organiserende steden en de toelatingen die nodig zijn om het parcours af te sluiten.

Gisteren publiceerde de PTO per ongeluk een pagina waarop te zien was dat de Collins Cup op 18 en 19 november in Marrakesh, Marokko zal plaatsvinden. Na berichtgeving van 3athlon.nl werd de pagina offline gehaald en werd het bericht ook ontkend.