Olympisch brons winnaar Hayden Wilde pakte zojuist weer een medaille, dit keer tijdens de Super League Triathlon London, waar hij het goud binnensleepte. De Franse Vincent Luis stelde het zilver veilig en de Engelse Jonathan Brownlee pakte brons. Marco van der Stel stond ook aan de start, maar hij moest halverwege de wedstrijd de strijd staken aangezien zijn achterstand te groot was.

Triple Mix Format

Atleten volbrachten vandaag drie extreem korte triathlons – 300 meter zwemmen, 4000 meter fietsen en 1600 meter lopen – in constant wisselende volgorde. In de eerste van drie ronden zouden atleten een ‘normale’ triathlon doen, dus swim-bike-run, in de tweede ronde werd dat run-bike-swim en tot slot nog een ronde bike-swim-run.

Eerste ronde: Wilde rent richting winst

De Australische Matthew Hauser was de snelste zwemmer in deze eerste ronde. Op de fiets ontstond er daarna al snel een grote kopgroep met tien atleten. Marco van der Stel zat daar niet bij. Op welke positie hij precies uit het water kwam was helaas op het moment van schrijven onduidelijk. In het tweede deel van het fietsen moest Hauser zich uiteindelijk terug laten zakken vanwege problemen met zijn fiets. Wilde daarentegen slaagde erin weg te rijden bij het kopgroepje, waardoor hij als eerste in en uit T2 was. Dat leverde hem de mogelijkheid op om later een stuk van het loopparcours af te snijden. Tijdens het lopen bleven er zes atleten over die het samen uitvochten voor de winst. Wilde werd al snel opgeraapt door dit groepje, maar hij wist alsnog na een eindsprint de eerste plaats binnen te slepen. De Portugese Vasco Vilaca passeerde de streep als tweede, de Engelse Jonathan Brownlee derde. Van der Stel kwam buiten de top tien en een minuut later over de streep.

Tweede ronde: Luis zwemt naar winst

Niet geheel onverwachts was het Alex Yee die naar de kop liep in de tweede ronde, die begon met een looponderdeel. Vilaca, Wilde en de Australische Jacob Birtwhistle wisten hem aanvankelijk het beste te volgen. Op de fiets kwamen Yee, Wilde, Luis, Brownlee en Birtwhistle samen. Vier atleten voegden zich daar later nog bij en zo doken negen atleten gelijktijdig het water in. Luis zwom vervolgens naar de eerste plek toe, Brownlee naar het zilver en Wilde naar het brons. Van der Stel werd na deze tweede ronde uit de race gehaald vanwege zijn te grote achterstand.

Derde ronde: Wilde snijdt legaal af en wint

Luis en Brownlee mochten ongeveer gelijktijdig beginnen aan hun fietsonderdeel, snel gevolgd door Wilde, die op indrukwekkende wijze na zo’n duizend meter het gat wist te dichten. Dat zorgde ervoor dat drie mannen samen kwamen te rijden. In het water wist ook Vilaca, die als vierde aan het fietsen begon, aansluiting te vinden met dit groepje. Luis klom na het zwemmen als eerste uit het water om zich op te maken voor het laatste looponderdeel. Brownlee volgde direct in zijn voeten en even later ook Wilde en Vilaca. Brownlee en Luis zochten elkaar op tijdens het lopen, terwijl Wilde hard zijn best deed het gat te dichten en daarvoor nog een troef had: de short-cut die hij in de eerste ronde had verdiend. Deze shortcut zorgde ervoor dat Wilde met enkele honderden meters te gaan plotseling op kop kwam te liggen. Dit stond hij niet meer af en zo was het de Nieuw-Zeelander die de winst pakte. Luis kwam als tweede over de streep en Brownlee werd derde.