De Engelse Jessica Learmonth pakte zojuist een overtuigende overwinning tijdens de razendsnelle Triple Mix Super League Triathlon in Londen. De eveneens Engelse Georgia Taylor-Brown sleepte het zilver binnen en met Vicky Holland was het volledig Engelse podium compleet. Maya Kingma pakte een negende plaats. Op welke positie Rachel Klamer finishte is voor alsnog helaas onduidelijk.

Triple Mix Format

Atleten volbrachten vandaag drie extreem korte triathlons – 300 meter zwemmen, 4000 meter fietsen en 1600 meter lopen – in constant wisselende volgorde. In de eerste van drie ronden zouden atleten een ‘normale’ triathlon doen, dus swim-bike-run, in de tweede ronde werd dat run-bike-swim en tot slot nog een ronde bike-swim-run.

Eerste ronde, Taylor-Brown wint

In de eerste ronde was het Learmonth die als eerste uit het water kwam, op haar hielen gevolgd door Lopes en Taylor-Brown. Klamer klom als zevende aan wal terwijl Kingma een zwaar zwemonderdeel beleefde en daardoor pas als vijftiende haar fiets op sprong. Met Learmonth, Lopes en Taylor-Brown zo dicht bij elkaar na het zwemmen, zochten de drie elkaar op tijdens het fietsen om een klein kopgroepje te vormen. De Amerikaanse Spivey zette vanaf een vierde plaats echter sterk de achtervolging in. Daarachter bevond zich een grote groep die goed samenwerkte in een poging aansluiting te vinden met de kop. Dat lukte op dit korte stukje fietsen niet en zo stormden Learmonth, Lopes en Taylor-Brown nog altijd aan de leiding het loopparcours. Kingma wist terug te fietsen naar de grote groep daarachter, waarin ook Klamer zich bevond. Twee opvallende namen die hier niet bij zaten, waren die van de Amerikaanse Katie Zaferes en de Franse Cassandre Beaugrand.

Tijdens het lopen baande Taylor-Brown zich snel een weg naar voren om vervolgens de winst van deze eerste ronde veilig te stellen. Potter kwam als tweede over de streep en Learmonth werd derde. Kingma liep nog knap naar een zevende plaats toe, terwijl Klamer als achtste over de streep kwam.

Tweede ronde, Learmonth wint

Na een massale loopstart was het wederom Taylor-Brown die naar de kop toe liep. Al wist ze een nog een tijd op kop te blijven tijdens het fietsen, wisten de Franse Leonie Periault, Zaferes, Learmonth en Holland in de tweede helft van het fietsen toch nog haar wiel te vinden. Tegen het eind van het fietsen ging het mis voor Taylor-Brown toen ze hard ten val kwam en daardoor de laatste meters rende voordat ze aan het afsluitend zwemonderdeel begon. Daarmee bleven er vier dames op kop over: Learmonth, Periault, Zaferes en Holland. Kingma schoof na een goede wissel in het water op naar een vijfde plek. Learmonth pakte na een goed zwemonderdeel de eerste plek in deze heat, Zaferes werd tweede, Periault derde, Holland vierde en Kingma vijfde. Klamer bevond zich buiten de top tien.

Derde ronde, Learmonth maakt het af en pakt de overall winst

Op basis van de tijdsverschillen in de eerste twee rondes, startten atleten in achtervolging het fietsonderdeel deze laatste ronde. Learmonth kreeg de eer om als eerste van start te gaan, gevolgd door Holland en Taylor-Brown. Kingma mocht als vierde starten en Klamer rond een achtste plek.

Holland en Learmonth kwamen samen te rijden tijdens het fietsen. Daarachter gaf Taylor-Brown alles wat ze had om het gat tot de kop te dichten. Kingma reed in een groepje met een handjevol atleten op een gedeelde vierde plaats. Klamer kwam rond een elfde plaats terecht tijdens het fietsen en begon zo net buiten de top tien aan het zwemmen.

In het water maakte Learmonth duidelijk waarvoor ze was gekomen: de winst. Binnen no-time zwom ze bij Holland weg en zo begon ze als eerste – met zo’n tien seconden voorsprong – aan het laatste looponderdeel. Op een derde plaats klom Taylor-Brown aan wal en Kingma trok als vierde – gevolgd door een groepje – haar loopschoenen voor een laatste keer aan. Klamer begon het looponderdeel rond een negende plek.

Learmonth maakte het af en tilde dan ook met een ruime voorsprong het lint op als winnares. Taylor-Brown pakte het zilver en Holland maakte het podium compleet. Kingma passeerde de streep met een negende plaats. Helaas is het voor alsnog onduidelijk op welke positie Klamer precies over de streep kwam.