Nadat de Triple Mix eerder vandaag bij de vrouwen werd gewonnen door Katie Zaferes, waren later op de dag de mannen aan de beurt. De te kloppen man was Vincent Luis die zowel in Jersey als Malta won, maar hij had vandaag minder geluk. Henri Schoeman won de Triple Mix voor Luis en Jonathan Brownlee. Schoeman direct naar de race: ,,Het is eindelijk gelukt om Luis te verslaan.”

Bij de Triple Mix worden drie super korte triathlons afgewerkt, waarbij de volgorde steeds gehusseld wordt. Tussen de drie races krijgen de atleten steeds tien minuten pauze. De Triple Mix begint met de traditionele volgorde: zwemmen, fietsen, lopen. De volgende ronde is de volgorde lopen, fietsen, zwemmen en de laatste ronde fietsen, zwemmen, lopen. De eerste twee rondes beginnen alle atleten tegelijk. Bij de laatste ronde wordt er gestart op volgorde van het klassement, waarbij de opgelopen achterstand in de eerste twee rondes na de leider gestart wordt. Om de atleten aan te moedigen mag de atleet die als eerste de wisselzone uitkomt na de verschillende onderdelen een stukje van het parcours afsnijden, wat 5-10 seconden tijdbonus oplevert. Wanneer een atleet 90 seconden achterstand oploopt wordt deze geëlimineerd en is het dus einde race.

Het zwemparcours bestond uit 300 meter zwemmen, met een Australian Exit in het midden. Het fietsparcours was bijzonder zwaar, met vier rondes van een kilometer waarin geen enkele meter vlak was. Gelijk na de wisselzone start een klim met een stijgingspercentage van 13%. Bij het lopen bestaat het parcours uit twee rondes van 800 meter die grotendeels het fietsparcours volgen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Schoeman weet het veld op achterstand te houden. (Foto: 3athlon.nl)

Bij de eerste race had Luis een slechte start, maar hij wist zich tijdens het zwemmen al weer naar voren te werken en zwom in de voeten van Henri Schoeman. Schoeman wist op zijn beurt wederom als eerste uit het water te komen, maar ook op de fiets de rest van het veld op afstand te houden. Favorieten Richard Murray en Jonathan Brownlee liepen bij het zwemmen enige achterstand op, maar reden op de fiets door het veld heen, terwijl Luis terugviel doordat zijn ketting ontspoorde. Schoeman wist ook bij het lopen zijn voorsprong te behouden, ondanks dat Brownlee achter hem zijn best deed om het gat te dichten. Schoeman won de eerste ronde, 13 seconden voor Hayden Wilde en Brownlee. Favorieten Luis en Murray liepen maar liefst 27 en 33 seconden achterstand op.

In de tweede race (lopen, fietsen, zwemmen) bleef het veld tijdens het lopen grotendeels bij elkaar. Luis wist door een eindsprint als eerste in de wisselzone aan te komen en verdiende zo de shortcut bij het fietsen. Ondanks dat Luis een kleine voorsprong had, ontstond na twee ronden fietsen een kopgroep van acht man, met ook Schoeman, Brownlee en Murray. Het verschil tussen de heren zou dus bij het zwemmen gemaakt moeten worden. Dit gebeurde dan ook. Vier mannen zwommen weg: Schoeman, Luis, Brownlee en de Belg Marten van Riel, die uiteindelijk aan het langste eind trok in de eindsprint naar de finish.

Bij de tweede ronde wordt het verschil gemaakt bij het zwemmen (Foto: 3athlon.nl)

Schoeman mocht de laatste race (fietsen, zwemmen, lopen) beginnen met een voorsprong van 14 seconden op Brownlee en 28 seconden op Luis. Murray had maar liefst 52 seconden achterstand opgelopen en speelde geen rol van betekenis meer, hij werd zelfs geëlimineerd na het zwemonderdeel. Schoeman wist bij het eerste onderdeel, het fietsen, zijn voorsprong te behouden terwijl achter hem Brownlee, Luis en Wilde samen kwamen. Schoeman was de eerste man in het water en als beste zwemmer van het veld ook de eerste man uít het water. Achter hem zwommen Brownlee en Luis weg bij Wilde om bij het volgende onderdeel voor de tweede en derde plek te kunnen vechten. Schoeman was namelijk souverein en wist ook bij het lopen zijn voorsprong te behouden en won daarmee de Triple Mix. Brownlee en Luis vochten achter hem hard voor de tweede plek, welke Luis naar zich toe wist te trekken.

Morgen vindt de tweede dag van de Super League Triathlon plaats. Dan wordt volgens het Enduro format geracet.