Het Spaanse eiland Mallorca staat dit weekend in het teken van de Super League Triathlon, terwijl vorige week op Malta ook al het hele weekend geracet werd. Vandaag werd de Triple Mix afgewerkt, morgen is het Enduro onderdeel aan de beurt. De race werd gewonnen door de Amerikaanse Katie Zaferes die vorige week in Malta ook al alles wist te winnen. Rachel Klamer werd vierde.

Bij de Triple Mix worden drie super korte triathlons afgewerkt, waarbij de volgorde steeds gehusseld wordt. Tussen de drie races krijgen de atleten steeds tien minuten pauze. De Triple Mix begint met de traditionele volgorde: zwemmen, fietsen, lopen. De volgende ronde is de volgorde lopen, fietsen, zwemmen en de laatste ronde fietsen, zwemmen, lopen. De eerste twee rondes beginnen alle atleten tegelijk. Bij de laatste ronde wordt er gestart op volgorde van het klassement, waarbij de opgelopen achterstand in de eerste twee rondes na de leider gestart wordt. Om de atleten aan te moedigen mag de atleet die als eerste de wisselzone uitkomt na de verschillende onderdelen een stukje van het parcours afsnijden, wat 5-10 seconden tijdbonus oplevert. Wanneer een atleet 90 seconden achterstand oploopt wordt deze geëlimineerd en is het dus einde race. 

Het zwemparcours bestond uit 300 meter zwemmen, met een Australian Exit in het midden. Het fietsparcours was bijzonder zwaar, met vier rondes van een kilometer waarin geen enkele meter vlak is. Gelijk na de wisselzone start een klim met een stijgingspercentage van 13%. Bij het lopen bestaat het parcours uit twee rondes van 800 meter die grotendeels het fietsparcours volgen. Rachel Klamer verklaarde van tevoren voor de camera’s van de Super League Triathlon: ,,Het fietsparcours is zwaar en daar houd ik van. Dat is voor mij veel beter dan wanneer het vlak is.”

(tekst gaat verder onder de foto)

De eerste zwemmeters voor de elite vrouwen bij de Super League Triathlon (Foto: 3athlon.nl)

In de eerste ronde zat Emma Jeffcoat als eerste op de fiets en mocht zo een stukje van het fietsparcours afsnijden. Maar al snel ontstond er een grote kopgroep waar Klamer constant goed van voren zat. Aan de achterkant van de kopgroep moesten echter steeds meer atleten lossen, waardoor uiteindelijk vijf atleten met goede voorsprong op de rest de wisselzone in wisten te komen. Taylor Spivey wist als eerste het loopparcours op te komen, waardoor zij de shortcut mocht nemen bij het lopen en zo de leiding nam en niet meer uit handen gaf. Klamer werd derde. Maar liefst zes van de zeventien atleten werd geëlimineerd.

Bij de tweede ronde (lopen, fietsen, zwemmen) gaf Katie Zaferes het tempo aan, maar aan het einde van het looponderdeel bleek dat Kirsten Kasper haar zinnen had gezet op de shortcut bij het fietsen. Ze had hierdoor een goede voorsprong, waardoor ze de rest tot achtervolgen dwong. Zaferes wist samen met Joanna Brown het gat te dichten en vervolgens Kasper te lossen. Zaferes kwam als eerste van de fiets en gaf de leiding niet meer uit handen. Klamer kwam bij de fiets in de tweede groep terecht en wist het gat niet meer te dichten, maar werd toch vierde. Na deze ronde werden nog eens vijf dames geëlimineerd, waardoor er slechts zeven atleten in de finale stonden.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het zware fietsparcours trekt het hele veld uit elkaar (Foto: 3athlon.nl)

De derde en laatste ronde is de belangrijkste: hier worden de punten voor het algemeen klassement verdeeld. Als leider in de Triple Mix mocht Zaferes starten met een voorsprong van acht seconden op nummer twee en 28 seconden op Klamer die op dat moment op een derde plek stond. Zaferes maakte bij het fietsen haar voorsprong alleen maar groter, terwijl achter haar Spivey in een chasse patate reed. Klamer werd door de atletes achter haar bijgehaald en met vier atleten achtervolgden ze Zaferes en Spivey. Zaferes won met een grote voorsprong op Spivey en Kasper. Klamer moest 110% geven om de Japanse Takahashi bij het lopen te kunnen lossen en werd vierde. In de laatste ronde werden nog eens twee atleten geëlimineerd waardoor slechts vijf van de zeventien atleten de race finishten.

Morgen vindt de tweede dag van de Super League Triathlon plaats. Dan wordt volgens het Enduro format geracet.