Ondanks haar koppositie – ze ging eigenlijk de hele tocht aan de leiding en had slechts twee mannen voor zich te dulden – heeft Irene Kinnegim de finish van de loodzware Montane Summer Spine niet gehaald. Vanochtend was al te zien dat Kinnegim uit de live-tracking verdween en zojuist heeft de ultra-atlete laten weten in het ziekenhuis te zijn opgenomen en de finish dus inderdaad niet gehaald te hebben.

Dag mag natuurlijk geen schande heten, want de Montane Summer Spine wordt gezien als de meest extreme endurance race van Groot-Brittannië en voerde deze editie over ongeveer 430 kilometer, die nonstop en volledig self-supported worden afgelegd. Uit updates van de afgelopen dagen bleek al dat de editie van dit jaar extra zwaar was door de slechte weersomstandigeden.

Kinnegim ging afgelopen zondag zeer voorspoedig van start en naderde de finish in gestaag tempo. Qua schema lag ze ver onder de 156 uur die deelnemers hebben om de eindstreep te halen en binnen de vrouwenrace ging ze aan de leiding. Uiteindelijk heeft ze die positie dus niet om kunnen zetten in de winst. “Waar er vandaag eigenlijk coole foto’s hadden moeten komen van de laatste dag op de Summer Spine, loopt het helaas wel eens anders dan gedacht….geen Kirk Yetholm, maar Newcastle Ziekenhuis”, schrijft ze bij een foto waarop te zien is dat Kinnegim aan het infuus ligt.

Begin vorig jaar deed Kinnegim in de winter al mee met de Spine Challenger, toen 257 kilometer. Die editie werd gewonnen door de Nederlandse. Na afloop sprak ze toen van een loodzware editie waarbij ze soms tot haar knieën in de sneeuw zakte. Kinnegim kwam toen na ruim 72 uur over de finish.