Het is een onaangename constatering voor Ironman, want het WK in Nice – dit jaar alleen voor mannen – blijkt vooralsnog niet bijzonder populair onder Age Groupers. Bij recente races, met Ironman Lanzarote zeer waarschijnlijk als grootste dieptepunt, komt de organisatie nauwelijks van haar slots voor hun WK af.

Per wedstrijd verdient een aantal van de snelste atleten per Age Group – het aantal verschilt per wedstrijd – een slot voor het WK Ironman. Dat slot moet dan worden geclaimd en betaald tijdens de Award Ceremony. Als een atleet geen gebruik maakt van de mogelijkheid om zijn/haar slot te claimen, volgt een zogenaamde roll down waarbij de eerstvolgende atleet in de uitslag de mogelijkheid krijgt het slot te claimen.

Afgelopen weekend vond Ironman Lanzarote plaats en de roll down na afloop leverde een bizar tafereel op: tientallen atleten weigerden hun slot en zo gebeurde het dat zowat elke atleet die een slot wilde er daadwerkelijk één kon krijgen. De exclusiviteit van de slots lijkt daarmee volledig verdwenen.

De grootste kritiek van atleten lijkt te zijn dat ze geen zin hebben om zo’n 1600 dollar te betalen voor het wereldkampioenschap in Nice, terwijl de ‘reguliere’ Ironman Nice drie maanden eerder plaatsvindt en zo’n duizend dollar goedkoper is.