Lang leek het erop dat Maya Kingma zich in een ultieme uitgangspositie begaf richting een topklassering bij de WTCS Cagliari, maar tijdens de run bleek de Nederlandse niet opgewassen tegen het niveau van de snelste vrouwen. Haar succes van twee weken geleden, toen ze zesde werd bij de WTCS Yokohama, kon vandaag dus niet worden herhaald. Uiteindelijk werd Kingma 23e. De wedstrijd werd gewonnen door Georgia Taylor-Brown.

Zoals eigenlijk altijd lag Kingma er al meteen tijdens het zwemmen goed bij en ook al werd het zwemonderdeel vooral aangevoerd door Vittoria Lopes (18:08) en Summer Rappaport (18:10), volgde Kingma als vierde richting T2. Ze lag toen slechts negen seconden achter de koplopers en zou niet veel later tijdens het fietsen dan ook in een kopgroep belanden. Ook Barbara de Koning (10e op 26 seconden), Rani Skrabanja (14e op 31 seconden) en Rachel Klamer (28e op 45 seconden) zwommen goed, maar misten wel de aansluiting met de kopgroep.

Die kopgroep vormde zich dankzij Emma Lombardi, Vittoria Lopes, Taylor Spivey, Georgia Taylor-Brown, Summer Rappaport en dus ook Kingma en ondanks dat zich een groot peloton achter de zes vrouwen vormde, bleven de vrouwen het hele fietsonderdeel uit handen van hun achtervolgsters. Sterker nog; hun voorsprong werd van een halve minuut langzaam maar zeker opgebouwd tot bijna anderhalve minuut. Achter die grote groep, zo’n twintig dames tellend, zat een tweede groepje met daarin Klamer: deze groep keerde na 2:15 minuut terug in T2. Net voor het einde van het fietsonderdeel verloor Skrabanja de aansluiting met deze groep, waardoor ze ineens veel en snel tijd verloor en met ruim vier minuten achterstand in T2 terugkeerde. Barbara de Koning was al veel eerder de aansluiting verloren en zat bijna vijf minuten achter de kopgroep.

Het was Kingma die van de kopgroep de minste wissel had en dus als zesde aan haar run begon, maar het was sowieso al vrij snel duidelijk dat ze niet de beste loopster van de dag was. Taylor-Brown en Lombardi gingen er meteen met z’n tweeën vandoor en wisten hun voorsprong snel te vergroten. Tegelijkertijd liep Spivey al vrij snel naar een derde positie, terwijl Kingma vooral aan het strijden was om de vrouwen achter zich niet dichterbij te laten komen.

Helaas voor Kingma lukte dat niet, want al halverwege de run lag ze negende en was ze ingehaald door Cassandre Beaugrand, Jeanne Lehair en Beth Potter en kwamen ook Verena Steinhauser, Nina Eim, Katie Zaferes en Lisa Tertsch voorbij. Vanaf dat moment ging het hard voor Kingma, want de ene na de andere concurrent ging aan haar voorbij; ongetwijfeld een mentale tik voor de Nederlandse.

Voorin ontstond ondertussen een spannende strijd om de medailles, die uiteindelijk werd gewonnen door Taylor-Brown. De Britse liep in de slotkilometers weg bij Lombardi en was daarmee goed voor de overwinning. Die claimde ze in een tijd van 1:46:43. Lombardi volgde 24 seconden later als tweede en Spivey werd derde op 53 seconden achterstand.

Kingma finishte uiteindelijk als 23e op 3:44 minuut achterstand. Klamer werd 27e op 4:48 minuut. De Koning werd 39e op 7:59 minuut en Skrabanja 41e op 11:22 minuut.