De WTCS in Yokohama ligt Maya Kingma overduidelijk wel; na twee eerdere topklasseringen in het verleden is de Nederlandse topatlete nu opnieuw van wereldklasse in Japan en gaat ze naar huis met een zesde plaats. Daarmee laat Kingma, ook al is Parijs nog ver, nu al zien klaar te zijn voor de Olympische Spelen. Rachel Klamer en Rani Skrabanja hadden vandaag meer moeite met de wedstrijd en finishten in het achterveld.

De wedstrijd begon met een beeld als vanouds: na 18:35 minuut was het Kingma die als eerste uit het water kroop en haar 1500 meter zwemmen erop had zitten. In een lang lint volgden de vrouwen vervolgens maar eerste dames die na Kingma uit het water kwamen waren Summer Rappaport (+0:02), Taylor Knibb (+0:02) en Sophie Coldwell (+0:04).

Op de fiets ontstond vervolgens een kopgroep van negen vrouwen met daarachter vier grotere achtervolgende groepen. Het ging echter zo hard vooraan dat er uiteindelijk zeven vrouwen overbleven – Maya King,a Sophie Coldwell, Taylor Spivey, Kirsten Kasper, Rosa Maria Tapia Vidal, Kate Waugh en Taylor Knibb – en de achtervolgende groepen op steeds grotere achterstand kwamen te rijden. Toen deze kopgroep eenmaal terug was in T2, hadden ze een voorsprong van ruim anderhalve minuut opgebouwd op een eerste achtervolgende groep met elf vrouwen en daarna was het nog een minuut wachten op een tweede achtervolgende groep. Rachel Klamer (39e, +3:34) en Rani Krabanja (50e, +6:07) waren toen al gezien.

Tijdens het lopen bleek Sophie Coldwell heer en meester, maar streed ook Kingma lang mee voor een podiumplek. Toch ging het vooraan net te hard voor haar en halverwege het lopen had de Nederlandse een kleine minuut achterstand opgelopen ten opzichte van Coldwell. Op dat moment lag Kingma zevende, maar had ze nog wel zicht op de Amerikaanse Kasper, die net voor haar liep. Sterker nog; in de derde ronde ging Kingma al voorbij aan Kasper en in de vierde ronde wist ze haar zesde positie te handhaven.

De wedstrijd werd gewonnen door Sophie Coldwell in een tijd van 1:53:32. Rosa Maria Tapia Vidal werd tweede op 18 seconden achterstand en Taylor Knibb werd derde op 31 seconden. Kingma liep naar een geweldige zesde plaats op 1:08 minuut.

Rachel Klamer werd uiteindelijk 38e en zat meer dan vijf minuten achter de winnares. Rani Skrabanja kwam als 51e over de streep, bijna elf minuten na winnares Coldwell.