Nadat Jetze Plat door de NTB werd gehuldigd als ‘Sportman van het Jaar’, werd vorige week bekend dat Plat ook was opgenomen op de longlist van NOC*NSF met genomineerden om ‘Paralympische Sporter van het Jaar’ te worden. Helaas voor Plat zit de triatleet echter niet bij de laatste drie en dus dingt hij niet meer mee naar de eretitel. 

De eerder gepubliceerde longlist, waar Plat voor was genomineerd, is door een vakjury teruggebracht tot drie of vier kandidaten per te winnen titel. Een makkelijk besluit was dat niet, laat Bas van de Goor, oud-volleyballer en de voorzitter van de vakjury, weten. ,,2018 was een zeer succesvol jaar, met prachtige prestaties op grote evenementen,” aldus Van de Goor. ,,Het was moeilijk om in elke categorie de genomineerden aan te moeten wijzen. Er zijn veel goede discussies gevoerd binnen de vakjury. Iedereen bracht daarbij zijn eigen visie en ervaring mee. We beoordelen onder andere op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement en de mondiale spreiding van de sport op topniveau.” 

De sporters die nog wel in de race zitten voor de titel ‘Paralympische Sporter van het Jaar’ zijn rolstoeltennissters Diede de Groot, snowboardster Bibian Mentel en de TeamNL rolstoelbasketbalsters. Voor de titel ‘Sportman van het Jaar’ hebben motorcrosser Jeffrey Herlings, schaatser Kjeld Nuis en turner Epke Zonderland het tot de laatste drie geschopt. Bij de vrouwen zijn er nog vier genomineerden die kans maken op de titel ‘Sportvrouw van het Jaar’: Wielrenster Anna van der Breggen, schaatster en shorttrackster Jorien ter Mors, shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten.