“Een jurylid kwam naar me toe en liet me een blauwe kaart zien. Ik was verbijsterd en begreep niet wat ik verkeerd had gedaan.” De Engelse Joe Skipper nam gisteren tijdens Ironman 70.3 Texas een risico door een stayer penalty te negeren en pas na de finish bezwaar te maken. Daarmee liep hij het risico achteraf gediskwalificeerd te worden. En dat is dan ook precies wat er gebeurde. Gelukkig kreeg Skipper in ieder geval wel de kans om zichzelf te testen in dit sterke deelnemersveld. Hij vertelt over zijn race en de penalty.

“Na ongeveer 42/43 kilometer fietsen zat ik in een groepje van drie, met Lionel (Sanders, red.) op kop. De man achter hem liet het gat te groot worden. Ik wist niet zeker of hij eraf werd gereden en wilde niet dat het gat te groot werd, dus haalde ik hem in om achter Lionel aan te sluiten.” Een jurylid zag het gebeuren en schreef een kaart uit vanwege een illegale inhaalactie, omdat iemand de ‘stayerzone’ in werd gedwongen. “Drie kilometer later kwam een jurylid naar mij toe en liet hij een blauwe kaart zien. Ik was verbijsterd en begreep niet wat ik verkeerd had gedaan. Ik vroeg het hem en hij zei ‘insnijden’. Blijkbaar haalde ik hem in en ging ik te vroeg weer terug.”

Skipper had echter niet de indruk dat dit ook daadwerkelijk een overtreding zou zijn. “Zover ik weet is het zo dat als je iemand inhaalt, het aan die persoon zelf is om vervolgens weer afstand te houden”, aldus Skipper. Het jurylid vertelde Skipper dat hij een penalty van vijf minuten uit zou moeten zitten, vlak voor T2. “Op dit punt besloot ik dat ik door zou racen en dan maar gediskwalificeerd zou worden. Ik wilde niet stoppen, want ik wilde mezelf testen tegen deze topatleten.”

‘Ik geloof niet dat dat waar is’

Na de finish wilde hij bezwaar maken tegen de penalty, maar volgens Skipper was de onderbouwing van de penalty toen opeens veranderd. “Na de race had het jurylid de reden van de penalty veranderd en zei hij dat het kwam omdat ik in een gat invoegde van minder dan twaalf meter. Ik geloof niet dat dat waar is, aangezien ik juist inhaalde omdat het gat te groot was en ik niet wilde dat Lionel er vandoor ging.”

Toch redelijk tevreden

De diskwalificatie was dan wel een teleurstelling, Skipper is gelukkig niet ontevreden met zijn vorm. “Ik had een redelijk zwemonderdeel en kwam 1:30 minuut achter de eerste man uit het water, dus ik zat nog ‘in de mix’. Toen slaagde ik erin om naar voren te rijden, waar een groepje van vijf was ontstaan. Met nog zo’n vijf à zes kilometer op de fiets te gaan, leidde Sam Long ons richting T2. Ik voelde me comfortabel op de fiets en dacht dat ik nog goed mee kon doen voor de winst tijdens het lopen. Maar ondanks dat ik over een goede loopvorm beschik, kon ik niet het beste in mezelf naar boven halen tijdens het lopen en moest ik toezien hoe Lionel Sanders, Ben Kanute en Sam Long er vandoor gingen voor het podium.”

Skipper zal snel een herkansing krijgen, want aanstaand weekend staat hij – net als Michiel de Wilde en Tom Oosterdijk – aan de start tijdens Ironman 70.3 Florida.