Een echte doelstelling wil Joep Staps niet aan het WK Cross Triathlon hangen. Vanmiddag start de regerend Nederlands Kampioen in het Spaanse Pontevedra aan deze mondiale race die hij vooral ziet als ‘mooi meetpunt’ ten opzichte van vorig jaar. ,,Ik denk wel dat ik er klaar voor ben. De afgelopen maanden heb ik harder getraind dan ooit. Zelfs als ik trainingen had waarvan ik niet zeker wist of ik het wel zou volhouden, lukte dat toch.”

Volgens Staps zit het met zijn vorm in ieder geval wel goed. ,,Al is het wel zo dat je met het crossen ook een beetje geluk nodig hebt. De geluksfactor speelt nu eenmaal een rol. Het parcours moet je liggen, je moet net het goede spoor hebben. Dat soort dingen is belangrijk. Ik heb dit parcours inmiddels twee keer getest, zowel het fiets- als het loopparcours, en bang ben ik er niet voor.”

De eerste keer dat Staps het parcours zag, vond hij het redelijk saai. ,,Het fietsparcours is weinig technisch, bestaat nauwelijks uit single trackes en vergt weinig ‘crosswerk’. We rijden voornamelijk over wat bredere zand- en grindpaden. Er zijn wel wat toffe secties en er zitten twee pittige, wat langere klimmetjes in, maar voor mij is het eigenlijk te weinig gericht op Ć©cht crossen. Maar goed, je weet ook dat dit het WK Multisports is en geen Xterra.”

De tweede keer dat hij het parcours testte, was hij al positiever en zag hij toch ook de mooie dingen. ,,Het verschil gaat denk ik omhoog gemaakt worden. Deze wedstrijd wordt in ieder geval een combinatie van uithoudingsvermogen en een aantal technisch gevarieerde stukken.”

Maar, een doelstelling spreekt Staps dus niet uit. ,,Ik ga drie dingen doen: hard zwemmen, hard fietsen en hard lopen. Na de finish maak ik de balans op. Als je realistisch bent, ga ik niet meedoen voor de medailles. Maar, een tijd terug heb ik natuurlijk de keuze gemaakt om vol voor de sport te gaan en ik heb maanden keihard kunnen trainen. Vorig jaar eindigde ik rond de 25e plaats, dus na de finish kan ik mooi meten hoe ik er nu dan voor sta.”