Aankomend weekend vindt het EK OD in Weert plaats. In eigen land is daar natuurlijk meer dan voldoende inbreng van Nederlandse topatleten, die allemaal azen op een zo goed mogelijke klassering. Met die atleten blikken we de komende dagen vooruit op één van de belangrijkste races van het seizoen. In dit laatste artikel hebben we het met Jony Heerink over haar voorbereiding en haar verwachtingen voor de wedstrijd.

Ondanks een val met de fiets in januari geeft Heerink aan een goede voorbereiding te hebben gehad. ,,Mijn trainingen gaan goed en in de laatste wedstrijden ging het zwemmen – voor mijn doen – een stuk beter. In de trainingen merkte ik dat de afgelopen week ook, dus dat geeft vertrouwen. Daarnaast zal het zwemmen met wetsuit zijn; dat is voor mij wel een voordeel. Dus ik ben heel benieuwd of ik iets meer in het midden het water uit kan komen. Het fietsen ging de laatste tijd ook goed: als ik veel wedstrijden doe, merk ik altijd dat ik sterker word.” Wat dat betreft heeft Heerink al goed warm kunnen draaien. Deze maand kwam ze al in actie in de World Cup in Cagliari (31e), triathlon Almere Duin (tweede met het team) en het NK Duathlon (tweede plaats).

,,Ik merk dat ik mijn fietsbenen weer terug heb, dat is heel lekker. Het lopen is soms nog niet helemaal waar het moet zijn, maar dit wordt iedere week beter. Voor mijn doen sta ik er beter voor dan eerder bij de andere wedstrijden; dat is natuurlijk ook wat je wil bij een EK.” Vorig jaar nam Heerink voor het eerst deel aan het EK: ,,Toen merkte ik dat – ondanks het hoge niveau – het veld wat breder is dan in een World Cup wedstrijd. Ik weet niet of dat vanavond ook zo zal zijn, maar ik verwacht dat als ik met zwemmen goed zit en het fietsen lekker gaat, het een mooie wedstrijd kan worden. De mensen waarmee je op de fiets terecht komt zijn dan ook altijd nog bepalend daarin, dus we gaan het zien; ik ga heel hard mijn best doen in ieder geval.”

Een klein beetje genieten tijdens het afzien
Heerink kijkt erg uit naar deze Nederlandse wedstrijd. ,,Ik vind het mooi dat er zo’n grote race is in Nederland, met veel publiek. Met een beetje geluk kan ik daar, ondanks het afzien, van genieten.” Of dit voor extra spanning zorgt? ,,Daar heb ik nooit zo’n last van eigenlijk. Voor en na de wedstrijd vind ik het juist leuk om zoveel bekende mensen om me heen te hebben. Het helpt ook als ik afzie tijdens de wedstrijd: dan wil ik voor het publiek mijn best blijven doen.”

Alles geven en tevreden zijn
,,Met mijn positie ben ik niet zoveel bezig, het is net hoe een wedstrijd loopt. Als ik alles heb gegeven, dan ben ik meestal tevreden; ook al had ik liever een beter resultaat gewild. Stel: je finisht als 50e en je hebt alles er uit gehaald wat er in zit en je hebt de juiste keuzes gemaakt. Dan kan je misschien wel beter willen; maar als je niet beter bent, waarom zou je dan teleurgesteld zijn.” Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen: ,,Ik heb gewoon alles zo goed gedaan als ik kon, mijn trainingen gingen lekker en dan heb ik er ook altijd wel vertrouwen in dat het in de wedstrijd ook goed zal gaan.”

,,Eigenlijk ben ik al super blij dat ik mee mag doen aan een wedstrijd als deze in eigen land. Dat was de eerste stap, de tweede stap is om straks een goede wedstrijd te draaien”, sluit de enthousiaste Heerink af.

Het is ondertussen bijna zover; om 18:00 uur klinkt het startschot voor de dames in Weert. Eerder keken we al vooruit op het EK met Youri Keulen, Donald Hillebregt, Rani Škrabanja, Lotte Wilms, Marije Dankelman en deelde Kirsten Nuyes haar heftige verhaal.