Aankomend weekend vindt het EK OD in Weert plaats. In eigen land is daar natuurlijk meer dan voldoende inbreng van Nederlandse topatleten, die allemaal azen op een zo goed mogelijke klassering. Met die atleten blikken we de komende dagen vooruit op één van de belangrijkste races van het seizoen. In dit artikel de verwachtingen van Marije Dankelman, die vanavond haar verbeterde fietsbenen hoopt te kunnen tonen aan het thuispubliek.

Een belangrijke wedstrijd in je thuisland kan natuurlijk voor wat extra druk zorgen. Gelukkig kan Dankelman er goed mee om gaan: ,,Ik heb niet veel last van zenuwen, maar ik vind het wel spannend. Het is toch net anders dan een wedstrijd in het buitenland. Er zullen veel bekenden en supporters zijn, maar dat maakt het ook juist leuk.”

In aanloop naar deze wedstrijd nam Dankelman deel aan twee European Cups; de laatste – twee weken geleden – was in Olsztyn (Polen) waar ze 17e werd, een week daarvoor finishte ze als 18e in Sines (Portugal). ,,Eigenlijk ben ik over beide heel tevreden”, geeft ze aan. ,,Daarnaast ben ik beter gaan fietsen, dus ik hoop dat ik dat in Weert ook zal merken.” Verder gaat Dankelman de wedstrijd zonder al te veel verwachtingen in: ,,Het is lastig om een inschatting te maken van hoe deze wedstrijd zal gaan. Vorig jaar heb ik ook meegedaan aan het EK in Glasgow, dus ik weet hoe hoog het niveau is. Ik verwacht dan ook niet in de voorste groep te zitten na het zwemmen. Als ik het vergelijk met toen, zal ik waarschijnlijk vooral in de tweede helft van het veld mee doen, maar ik hoop natuurlijk dat ik alsnog meer naar voren zit.”

,,In Weert heb ik startnummer 51. Als ik dat nummer verbeter, doe ik het eigenlijk al beter dan vorig jaar”, lacht Dankelman. ,,Toen deed ik echt achterin de wedstrijd mee. Maar het is lastig te zeggen: bij een EK is het toch altijd anders en het ligt erg aan het verloop van een wedstrijd.” Dat vooral op de kortere afstand een positie niet altijd vooraf te koppelen is aan een bepaalde mate van tevredenheid, bevestigde het EK van vorig jaar voor Dankelman. ,,Er waren toen veel valpartijen en ik eindigde, mede daardoor, rond de dertigste plaats, terwijl dit niet per se een goede race voor mij was”, geeft ze heel eerlijk toe.

,,Aangezien mijn fietsen is verbeterd, hoop ik dat ik in een mooi groepje zit en goed mee kan rijden. Het liefst met wat meer Nederlanders, zodat we elkaar kunnen helpen. We hebben elkaar verder nog niet echt over de wedstrijd gesproken. Ik verwacht wel dat Rani (Škrabanja, red.) iets verder naar voren zit met zwemmen dan ik, maar we zullen het zien. Ik verwacht vooral een zware, maar leerzame wedstrijd; het is goed om ervaring op te doen in races als deze.” Vrijdag om 18:00 is het zover en zullen de elite dames van start gaan in Weert.

Eerder keken we al vooruit op het EK met Youri Keulen, Donald Hillebregt, Rani Škrabanja, Lotte Wilms en deelde Kirsten Nuyes haar heftige verhaal.