In haar eigen Australië – waar de Nederlandse topatlete al jaren woont – komt Lotte Wilms in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd, red.) in actie tijdens Ironman 70.3 Melbourne. Samen met Amelia Watkinson wordt Wilms gerekend tot de topfavorieten van de race. “Ik verwacht een geweldige race van alle vrouwen”, geeft Wilms daarover aan tegenover Ironman.

Vorig jaar werd Wilms derde bij IM 70.3 Melbourne; de wedstrijd werd toen gewonnen door Ellie Salthouse en ook Amelia Watkinson zat voor Wilms. Het was een soort startschot voor een geweldige periode, want Wilms beleefde een prachtig 2023 met onder andere de winst bij Ironman Klagenfurt en Challenge St. Pölten. Afgelopen weekend werd Wilms nog zesde bij de sterk bezette Noosa Triathlon en nu staat ze dus alweer te trappelen om opnieuw in actie te komen. “Het is het einde van het seizoen, maar ik geloof dat iedereen nog genoeg vuur in zich heeft om voor een geweldige race te zorgen. Het is altijd lastig om te weten wat je kunt verwachten, omdat het veld zo gevarieerd is, met zowel triatleten die zijn gespecialiseerd op de lange afstand als de kortere ITU-afstand. Maar, het is een race van langer dan vier uur, dus er kan genoeg gebeuren.”

Grootste tegenstander voor Wilms lijkt, in ieder geval op papier, Watkinson. Een maand geleden was zij nog geveld door COVID, maar nu is ze klaar om de strijd aan te gaan. “Ik heb een goed, maar sterk trainingsblok kunnen draaien”, aldus de Nieuw-Zeelandse topatlete. “Mijn tweede plaats van vorig jaar, maakt me hongerig naar meer. De dynamiek binnen de race zal interessant zijn, omdat er zowel long-course als short-course specialisten aan de start staan. Het zwemmen zal hard gaan en het vlakke fietsparcours maakt het lastig om te ontsnappen, alhoewel twee uur in het ligstuur wel in ons (long-course atleten, red.) voordeel zal zijn.