Na overwinningen bij Ironman 70.3 Sunshine Coast en Ironman 70.3 Geelong én daarna ook nog een tweede plaats bij Challenge Shepparton – waar ze in de laatste meters Amelia Watkinson aan zich voorbij moest laten gaan – geldt Lotte Wilms aankomende zondag als grootste favoriet voor de zege bij Challenge Walchsee. De wedstrijd in Oostenrijk trekt vooral bij de mannen een topveld, maar voor Nederlandse triathlonfans loont de vrouwenwedstrijd ongetwijfeld de moeite om te volgen.

Nicola Spirig – die afgelopen jaar Europees Kampioene werd in Walchsee – is er dit jaar na haar Sub8-race niet bij in Walchsee en dat biedt perspectief voor andere vrouwen. Grootste kanshebster lijkt dus Wilms; de Nederlandse maar in Australië woonachtige topatlete heeft dit jaar serieus de overstap van de kortere World Triathlon races richting Middle Distance gemaakt, boekte al diverse successen en staat te trappelen om ook in Walchsee te laten zien wat ze kan.

Een spannende strijd gaat het bij de vrouwen ongetwijfeld worden, des te meer omdat er geen andere uitgesproken favorieten zijn. Naast Wilms gaan onder andere de Zuid-Afrikaanse Jade Nicole Roberts, de Oostenrijkse Simone Kumhöfer, Zwitserse Rachele Botti en Amerikaanse Lara Gruden van start.

Mannen: strijd verwacht tussen Funk, Long, Angert en Deckard

Bij de mannen staat er een topveld van wereldklasse aan de start. Vorig jaar werd Frederic Funk Europees Kampioen bij Challenge Walchsee en de Duitser van het Erdinger Active Team zal aankomende zondag strijden om opnieuw op het hoogste treetje van het podium plaats te mogen nemen. Dat zal geen makkelijke strijd worden, want zijn landgenoot Florian Angert staat aan de start, maar ook de Amerikanen Sam Long en Robbie Deckard.

Grootste favoriet is wellicht Long, de Amerikaanse revelatie die Challenge Walchsee als laatste prikkel gebruikt richting Challenge Roth, waar hij een week later ook als één van de grootste favorieten wordt gezien. Zowel Funk als Long worden gezien als twee van de sterkste fietsers binnen de triathlonwereld en dus kan er gerekend worden op een mooie strijd al vroeg in de wedstrijd.

Voor Florian Angert en Robbie Deckard is het dan vooral zaak om er goed bij te zitten, want zij zouden tijdens het lopen wel eens voor een prachtige verrassing kunnen zorgen. Overigens zijn er veel meer kanshebbers, want ook Mattia Ceccarelli, Nicolas Mann en Jonas Hoffmann staan bijvoorbeeld aan de start. Het zijn allemaal mannen die niet direct tot de grootste favorieten worden gerekend, maar die wel degelijk weten wat het is om te winnen.

De elite mannenrace bij Challenge Kaiserwinkl-Walchsee start zondag 26 juni om 8:30 uur. Vijf minuten later starten ook de elite vrouwen. 3athlon.nl is aanwezig en verzorgt op locatie wedstrijdverslag en interviews.