De een – Stefan van der Pal – is nog maar net klaar met zijn Elfstedentriathlon en de ander – Maarten van der Weijden – is alweer in voorbereiding op dezelfde uitdaging. Laatstgenoemde start deze week met een wel heel bijzondere voorbereiding op die Elfstedentriathlon; hij hoopt in zeven dagen tijd minimaal 3502 kilometer te fietsen. 

“Ik heb nu ruim twee jaar een racefiets. Kan ik de komende week het Guinness wereldrecord ‘zoveel mogelijk kilometers in één week’ verbreken? Hiervoor ga ik proberen meer dan 3502 kilometer te fietsen. Waarom? Als training op de Elfstedentriathlon, waarmee ik via de Maarten van der Weijden Foundation zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor kankeronderzoek. Omdat nog steeds honderdduizend Nederlanders per jaar kanker krijgen en veertigduizend Nederlanders per jaar aan kanker sterven.”

“Twijfel? Absoluut! Ik ben geen fietser, heb er alles aan gedaan, maar realiseer me meer dan ooit dat het niet halen zomaar zou kunnen, en dat dat ook oké is. Ik ga alles geven en dan zie we het wel. Morgenochtend start ik om vijf uur en ik ben van plan om elke dag achttien uur op de fiets te gaan zitten. M’n knieën, m’n maag, m’n rug, m’n kont…..het zal allemaal pijn gaan doen. En een paar uur voor de start kan ik je zeggen dat ik daar geen zin in heb, maar dat ik het wel ga doen.”