2.2 kilometer zwemmen, 118 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen; voor een doorgewinterde atleet klinkt het niet zo zwaar, maar tijdens de Triathlon l’Alpe d’Huez ligt dat even wat anders. De vele hoogtemeters en natuurlijk de beklimming van de wereldberoemde l’Alpe d’Huez maken de wedstrijd tot één van de zwaarste ter wereld. Niek Heldoorn liet zich echter niet weerhouden en liep naar een prachtige achtste plek. 

Toen Heldoorn uit het water kwam – na 28:50 minuut – had hij zowel snelle mannen voor als achter zich en lag hij dus prima in de mix. Op de fiets stond er echter geen maat op Leon Chevalier, die de wedstrijd uiteindelijk ook won, en werd het vanwege het vele klimwerk een individuele strijd voor iedereen. Heldoorn handhaafde zich uitstekend en hing zijn fiets na 4:17:28 terug in de trekken. Ter vergelijking: alleen Chevalier dook met een fietstijd van 3:52:49 onder de vier uur en de rest van de mannelijke grofatleten fietsen vrijwel allemaal tussen de 4:05 en 4:30 uur.

Toen Heldoorn zijn 20 kilometer hardlopen af wist te werken in 1:19:45, was hij daarmee goed voor een achtste plaats. Chevalier won de wedstrijd in 5:41:13, zijn landgenoot Simon Viain werd tweede in 5:59:11 en de Spanjaard Albert Moreno Molins werd derde in 6:01:37. Heldoorn werd achtste in 6:09:53.

Leon Chevalier wint de Triathlon l’Alpe d’Huez met overmacht. (foto: 3athlon.nl)