Marlene de Boer en de Belgische Ruben Geys mogen zich de winnaars noemen van de AG-only Ironman 70.3 Westfriesland. Het was bij de vrouwen aanvankelijk een spannende strijd tussen Marlene de Boer en Ilona Eversdijk, maar tijdens het lopen maakte De Boer duidelijk waarvoor ze naar Hoorn was gekomen: de titel. En die pakte ze vol overgave. Na 4:07:22 uur kwam De Boer als eerste over de streep. Ilona Eversdijk pakte achter haar de tweede plaats (+7:28) en Anne Zijderveld werd derde (+23:39). In de mannenrace ging de Duitse Finn Grosse-Freese lange tijd aan kop, maar tijdens het lopen sloeg Geys hard toe. Na 4:02:24 uur tilde de Belg – die eerder dit jaar ook al de Frysman won – het lint op. De tweede plaats ging naar Christoph Mattner (+1:23) en Grosse-Freese zakte in de laatste kilometers terug naar een derde plek (+2:11).

De Boer vs. Eversdijk

De battle tussen Eversdijk en De Boer barstte al tijdens het zwemonderdeel los. Na 27:57 minuut was het Eversdijk die nét een seconde eerder dan De Boer aan wal klom. Op de fiets trapte Eversdijk – die ongetwijfeld op de hoogte was van het tempo dat De Boer er doorgaans op legt tijdens het lopen – het gaspedaal in. Toch slaagde Eversdijk er niet in een heel groot gat op De Boer te slaan. Met een voorsprong van 24 seconden op haar achtervolger moest de atlete het doen.

Tijdens het lopen had De Boer deze achterstand snel weggewerkt. Na vier kilometer was het al De Boer die aan de leiding ging en een voorsprong van 26 seconden genoot op Eversdijk. Daarachter leek geen enkele atleet nog een grote dreiging te gaan vormen. Het was Saskia Veerman die bij aanvang van het lopen derde lag op ruim een kwartier van de eerste dame. In het tweede deel van de halve marathon breidde De Boer haar voorsprong op Eversdijk uit. Uiteindelijk finishte De Boer als winnares. Eversdijk volgde 7:28 minuut later als tweede. Zijderveld liep naar de derde plek toe (+23:39).

De Boer over haar winst:

(Foto: 3athlon.nl)

Geys loopt naar winst in mannenrace

Met een flinke snelheid voltooide Grosse-Freese het zwemmen. Na 24:36 minuut mocht hij zijn badmuts afzetten. De eerstvolgende atleet – Stefan Timmermans – bevond zich een minuut daarachter op een tweede plek. Geys, die negende lag, keek op dit punt nog tegen een dikke twee minuten achterstand. In het zadel schoof Geys veel posities op en zo wisselde hij op een vijfde plek – en met 2:03 minuut achterstand – naar het lopen. De eerste man in T2 was nog altijd Grosse-Freese; hij genoot 1:39 minuut voorsprong op een groep met daarin zeven atleten, waaronder Geys.

Na vier kilometer lopen bevond Geys zich op de positie voor het zilver. Voor hem begon het tempo van Grosse-Freese te zakken en zo begon de Belg langzaam de winst naar zich toe te trekken. Met een tempo dat ongeveer tien seconden per kilometer hoger lag dan dat van Grosse-Freese, haalde Geys hem na elf kilometer in. Deze positie gaf de Belgische atleet tot de finish niet meer af en zo was het Geys die zegevierde. Mattner rende naar zilver en de derde plaats ging naar Grosse-Freese.

Geys over zijn sterke race: