Een succesvoller triathlondebuut is haast niet denkbaar. Marlene de Boer doet pas sinds dit jaar aan triathlon en de successen vliegen haar om de oren. ,,Ik heb nu vier wedstrijden gedaan en ik heb er vier gewonnen, dus dat is ook wel heel gek”, lacht de atlete. ,,Ik voel mij ook helemaal nieuw in de sport, maar wel heel welkom.” Afgelopen weekend kwam dat vierde succes tijdens de Ironman 70.3 in Zell am See, waar De Boer eerste Age Grouper werd en achtste dame overall. Dat deed ze in een tijd van 4:48:01.

Toch reageert De Boer bescheiden op haar prestatie: ,,Het is natuurlijk wel zo dat het WK in Nice aanstaand weekend is. Dat had ik mij niet gerealiseerd op het moment dat ik mij inschreef. Ik dacht: ‘ik vind dit heel leuk om te doen en ik ga gewoon finishen’. Klinkt nu heel bescheiden, maar dat was echt zo. Maar naarmate de wedstrijd dichterbij komt, realiseer je je wel dat de echte toppers gewoon aanstaand weekend in Nice aan de start staan.”

Dat smaakt naar meer 
Desondanks wist de 30-jarige met deze wedstrijd op het juiste moment te pieken, na een onverwachte overwinning tijdens TRI Amsterdam stond Zell am See namelijk rood omcirkeld op haar kalender: ,,TRI Amsterdam was fantastisch. Daar had ik nooit verwacht te winnen. Maar Zell am See was wel hét doel van het seizoen. En dat dit zo op deze manier gelukt is, is wel ontzettend mooi en dit geeft ook veel vertrouwen om te kijken naar de toekomst en te kijken wat er nog meer mogelijk is. Als je op deze manier kunt debuteren is dat fantastisch en het smaakt wel naar meer.”

Oorontsteking 
Nog even kwam dit hoofddoel in gevaar door een oorontsteking: ,, Het was nog best wel spannend, want ik heb twee weken geleden nog meegedaan tijdens de 1/3e triathlon in Rutbeek en daarna heb ik een oorontsteking opgelopen. Dus ik heb twee weken voor de wedstrijd niet kunnen zwemmen. In eerste instantie heb ik het met oordruppels proberen te verhelpen, maar ik moest uiteindelijk alsnog een antibiotica kuur. Ik heb wel geprobeerd om te zwemmen, maar ik werd steeds duizelig.”

,,Ik vond het voor de start dus best spannend hoe het zou gaan met mijn oor”, verklaart de Boer. Maar afgelopen zondag had de atlete gelukkig nergens last van: ,,Ik heb ook niet voluit gezwommen en had met mijzelf afgesproken om in de eerste wissel rustig aan te doen om mezelf de tijd te geven te herstellen voor ik op de fiets stapte. Dat heeft goed gewerkt, want toen ik op de fiets stapte had ik er geen last meer van.”

(tekst gaat verder onder foto)

Als tweede Age Grouper uit het water. (Foto: Aangeleverd)

Spannende afdalingen en zware beklimmingen 
Het bergachtige fietsparcours dat na het zwemmen volgde, zag De Boer niet voor de eerste keer: ,,Ik heb het fiets- en loopparcours verkend met mijn vader en mijn ouders zijn zelfs meegegaan met de auto om de afdaling nog een keer te rijden. Deze wilde ik nog een keer extra rijden, omdat ik het een beetje spannend vond. Dat zorgde dat ik wel goed voorbereid aan de start stond.”

,,Na het zwemmen kwam ik als tweede uit het water. Het fietsen daarna was fantastisch, er was veel support langs de kant en mensen hadden door dat ik de eerste vrouw was. Ik lag dus tweede (bij de Age Groupers, red) na het zwemmen en in het rechte stuk voor de klim kon ik het meisje dat voor mij lag inhalen.” Met bergen heeft de atlete – net als met triathlon in het algemeen dus  – nog weinig ervaring: ,,Ik vind het lastig te zeggen of het mij ligt, maar ik vond de klim ontzettend leuk. Ik merkte wel dat ik tijdens het afdalen nog wat angst ervaar en techniek mis.”

Op het tandvlees naar de finish 
Eenmaal afgestapt van de fiets begon het echte afzien pas: ,,Het lopen langs het meer was daarna wel heel erg warm. De zon stond er vol op en het was best wel benauwd. Daar had ik wel wat moeite om in mijn ritme te komen en kon ik niet de tijden lopen die ik vooraf in gedachten had. Dus daar raakte ik wel een beetje van in paniek. Maar op een gegeven moment kreeg ik van mijn vader te horen dat de concurrentie het ook zwaar had. Toen werd het op het tandvlees naar de finish gaan.”

(tekst gaat verder onder foto)

De Boer op de hoogste trede. (Foto: Aangeleverd)
De Boer op de hoogste trede. (Foto: Aangeleverd)

Overstappen naar de profs
En daarmee finishte De Boer dus als achtste tussen de pro dames. Desondanks houdt ze het voorlopig bij haar Age Group en stapt De Boer niet over naar het professionele veld: ,,Na TRI Amsterdam is er ontzettend veel gebeurd. In die zin dat er ontzettend veel op mij af is gekomen qua positieve reacties. Dus het is allemaal in een sneltreinvaart terecht te komen. Ik zit er nu wel aan te denken om de aankomende periode met een trainer te gaan werken om iets meer structuur te creëren en te kijken of ik nog meer progressie kan maken. Maar ik denk dat het nu te vroeg is om te roepen om prof te worden. Ik heb mij ingeschreven voor Hamburg (Ironman, red.) volgend jaar. Ik wil mij daar graag meer op gaan specialiseren: die lange afstand. Ik hoop daar een fantastisch race neer te gaan zetten. Ik denk dat het vanaf dan verder kijken is naar wat er meer mogelijk is. Voorlopig denk ik dat het goed is om bij de Age Groupers ervaring op te doen.”

Kwalificatie WK Ironman 70.3
Met haar strakke prestatie in Zell am See kwalificeerde De Boer zich uiteraard voor het WK Ironman 70.3 in Nieuw-Zeeland 2020. Maar ze sloeg af: ,,Met pijn in mijn hart heb ik hem afgeslagen, omdat het financieel en logistiek een grote uitdaging is. Het kost veel geld. En voor mijn gevoel kwam het ook nog wat te vroeg. Ik had het heel erg leuk gevonden en als het dichterbij was geweest was ik zeker gegaan. Ik investeer het geld nu liever in goed materiaal, een goede trainer en zorgen dat de omstandigheden ook goed zijn.” Als De Boer dan eens een slot accepteert, zal dat die voor Kona zijn: ,,Mijn vader heeft wel beloofd dat als ik mij in Hamburg kwalificeer voor Hawaii, we gaan.”