,,Ach, je voelt je zoals je je altijd een dag na een hele voelt, hè: een beetje gammel.” Ze zegt het lachend en klinkt verrassend fit: Miriam van Reijen finishte gisteren Challenge Madrid en werd daar knap tweede, nadat ze een week eerder ook al vierde op het EK en derde bij het NK Long Distance in Almere werd. ,,Ik heb mezelf wél verbaasd dat mijn lijf dit aan blijkt te kunnen.”

Het is een bijzonder verhaal – in de positieve zin van het woord – want Van Reijen besloot vandaag precies een week terug dat ze in Madrid zou starten. Ze had toen net twee dagen Almere in haar benen. ,,Na afloop sprak ik uitgebreid met mijn coach, Mirjam Weerd. Aan de ene kant was ik heel tevreden, maar aan de andere kant moest een aantal dingen ook beter. Een stukje met betrekking tot mijn voeding, wat scherper zijn op de wissels, iets anders insteken met zwemmen en het lopen iets agressiever aanvangen. Zondagavond opperde Mirjam toen dat ik Madrid nog wel zou kunnen meedoen en dat ik daar maar even een nachtje over moest slapen. Maandag hebben we besloten ervoor te gaan.”

‘Fijn om direct weer in racemodus te komen’

Dat is dus vandaag precies een week geleden en minder dan 48 uur na haar prestatie bij Challenge Almere-Amsterdam werden de eerste trainingen alweer hervat. ,,Ik vond het best fijn om direct weer in de racemodus te komen. De trainingen gingen snel weer goed en ik voelde me eigenlijk heel fit. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik Madrid als een bonuswedstrijd heb benaderd en ik mezelf had voorgenomen dat als het niet goed zou voelen, ik zou stoppen. Zenuwachtig ben ik dus ook niet geweest. Ik wist dat Challenge Madrid een mooie race is en ik wilde er dus vooral een mooie dag van maken.”

Dat het ook een mooie dag werd, is inmiddels geschiedenis. Van Reijen kwam als tweede uit het water, reed de eerste zestig kilometer op de fiets zelfs op kop en werd uiteindelijk dus heel knap tweede. ,,Zo voorin een race heb ik nog nooit meegedraaid. Dat was echt supergaaf. Op de fiets heb ik alleen maar met een grote glimlach rondgereden en ik wist al meteen dat ik de race ook zou afmaken. Tijdens het lopen was al het publiek enorm aan het aanmoedigen. Heel gaaf om mee te maken.”

(tekst gaat verder onder foto)

Miriam van Reijen glunderend naar een tweede plaats bij Challenge Madrid. (Foto: José Luis Hourcade)

‘Spannende, mooie race’

Waar van Reijen normaal de laatste loopkilometers wel door kan pushen, merkte ze gisteren toch wel dat haar lichaam nu écht moe was. ,,Heel fijn dat de finish er was.” Dat had er natuurlijk ook mee te maken dat ze de kilometers ervoor nog in een spannende strijd met de uiteindelijke nummer drie, Verena Walter, verwikkeld was. Van Reijen begon haar marathon met een paar minuten achterstand, maakte die al snel goed maar toen was het Walter die lang in haar kielzog mee kon lopen. ,,Dat maakte het een hele mooie race. Ze pushte me alleen maar extra. Die spanning maakte het heel leuk.”

Van Reijen noemt de afgelopen week in ieder geval de mooiste uit haar carrière. ,,Vooral omdat alles nu zo mooi samenvalt. Ik ben natuurlijk begonnen met marathons, heb me daarna toegelegd op duathlons en nu triathlons. Aanvankelijk kon ik nauwelijks zwemmen, maar nu kan ik eindelijk enigszins meekomen. Triathlon is geweldig want het zijn gewoon drie sporten die ik heel leuk vind.”

Bedankje aan coach

Een mooi bedankje voor haar coach, Mirjam Weerd dus, kan niet achterblijven. ,,Ik train pas negen maanden bij haar, maar ze heeft me nu al enorm vooruit laten gaan. Vooral omdat ze heel goed inspeelt op hoe mijn trainingen gaan. Daar anticipeert ze echt op. Door me nu aan de start van Madrid te laten staan, heeft ze écht laten zien dat ze goed weet wat ik kan.”