Het is opmerkelijk nieuws: de nieuwe CEO van Professional Triathletes Organisation (PTO), Sam Renouf, heeft Wanda Sports Group benaderd met de intentie om Ironman als merk over te nemen. PTO is een non-profit organisatie die naar eigen zeggen opkomt voor de belangen van professionele atleten en daarnaast de sport naar een hoger niveau probeert te tillen. ,,De tijd is gekomen om een einde te maken aan het tijdperk waarin overbelaste investeerders onze gemeenschap uitbuiten voor kortetermijnwinsten. We kijken uit naar het volgende hoofdstuk van deze prachtige sport: triathlon.”

Renouf is een voormalig Brits topatleet die daarnaast regelmatig wedstrijden als commentator heeft beleefd. Zo was hij onder andere commentator bij de Olympische Spelen in 2012. Renouf laat in een statement weten het belangrijk te vinden dat triatleten zelf veel in te brengen hebben en voor hun eigen belangen op te komen. ,,We gaan voor de natuurlijke evolutie in de richting van zelfbeschikking van de atleet en de PTO zal de gebaande paden van andere sporten – zoals golf en tennis – volgen, waar professionals de verantwoordelijkheid op zich namen om hun sport te koesteren en te laten groeien, samen met andere belanghebbenden.”

Een ander statement volgt direct: ,,De tijd is gekomen om een einde te maken aan het tijdperk waarin overbelaste investeerders onze gemeenschap uitbuiten voor kortetermijnwinsten. De PTO zal, in samenwerking met onze financiële adviseurs en bepaalde geselecteerde partners, in staat zijn om te opereren op een manier die een gezond beleggingsrendement oplevert en tegelijkertijd onze sport te ontwikkelen op basis van een solide, groeiend, duurzaam model. Daarom hebben we een brief gestuurd naar de Raad van Bestuur van Wanda Sports, met het verzoek om besprekingen te starten over de overname van Ironman. We hebben er alle vertrouwen in dat de PTO en haar partners hierin zullen slagen en kijken uit naar het volgende hoofdstuk van de ongelooflijke sport van triathlon”.