,,Dat is natuurlijk wel écht gaaf. Er komen grote toppers op af, zoals Brownlee. Het is wel gaaf als je daar mee mag doen.” Afgelopen weekend won Mitch Kolkman de tweede en tevens laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK triathlon voor junioren in Estland en de Super League Triathlon van Rotterdam. Het betekent dat we de jonge atleet – die recent nog een ‘sub 16’ op de vijf kilometer liep – 22 augustus in actie zullen zien op Nederlandse bodem en een week later op het Europees Kampioenschap voor junioren. We spraken het aanstormend talent over de kwalificatiedag, zijn voorbereiding en verwachtingen. 

,,Toen bekend werd dat er twee dagen georganiseerd werden voor de kwalificatie, heb ik gezegd dat ik de 25e (afgelopen zaterdag, red) goed wilde zijn.” Over 750 meter zwemmen, vijf kilometer lopen en met een afsluitende maar niet beslissende koers werd bepaald welke atleet aan deze twee belangrijke races mee mocht doen. Er stond misschien nog wel meer op het spel dan anders, want in dit wedstrijd arme seizoen, greep iedereen zijn kans. ,,Er waren verschillende series en ik zat in de laatste. We zwommen in het zwembad en hadden daarna twee uur pauze om naar het Tom Dumoulin bikepark te gaan en vijf kilometer te lopen in vorm van een jachtstart op basis van de verschillen van het zwemmen. Ik had de snelste zwemtijd, dus ik startte als eerste. De nummer twee startte zes seconden achter mij.” Dat was Jesse Cuijpers. Tijdens het lopen zakte hij echter terug en kwam Ian Pennekamp opzetten. ,,Het verschil tussen ons was uiteindelijk ongeveer dertig seconden. Hij liep acht seconden harder dan ik, maar ik liep de hele tijd voorop dus ik had niemand om op te jagen.” 

Hard van start: ‘Die liep ik in 2:51’ 

Kolkman besloot het gaspedaal meteen vol in te trappen in de eerste kilometer: ,,Die liep ik in 2:51 (minuut per kilometer, red). Daarna heb ik best wel constant gelopen. Door die zes seconden verschil wilde ik heel hard weg gaan, zodat hij niet snel bij mij zou kunnen komen.” Met een eindtijd van 15:59 liep de atleet wederom binnen de zestien minuten. Met een koers werd de dag afgesloten. ,,Maar dat was vooral om aan te tonen dat je het fietsniveau aankan. Dat telde niet echt meer mee.” 

‘Zwemmen in een zwembad ligt mij wel goed’

Na een aantal maanden zonder echte wedstrijden kijkt Kolkman ernaar uit om te racen. De Super League Triathlon in Rotterdam vindt volledig indoor plaats en dat is dus wel even wat anders dan hij gewend is. ,,Zwemmen in een zwembad ligt mij wel goed, want ik kom uit het zwemmen. Fietsen op de Tacx is ook niet heel spannend.” Het lopen op een gebogen loopband – die je zelf in beweging houdt – vraagt wel wat extra aandacht. ,,Dat moet ik nog wel even testen in de sportschool ofzo.” 

Concurrentie

Wie Kolkman’s grootste concurrenten zijn, is nog lastig te zeggen. ,,Ik heb eigenlijk geen idee wie er mee doen van de junioren.” In totaal staan er vier Nederlandse jongens aan de start in Rotterdam. Naast Kolkman en Niels van Lanen – die zich via de kwalificatiedagen rechtstreeks kwalificeerden – zijn er twee extra atleten door de bond aangewezen. Wie dit zijn is nog niet bekendgemaakt. 

Kolkman als tweede van rechts. (Foto: Aangeleverd)