Het Nederlandse team is er bij het WK Mixed Team Relay, zondagmiddag in Hamburg, niet in geslaagd om de bronzen medaille van vorig jaar te verdedigen. Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom werden wel keurig vijfde. Alle triatleten legden in estafettevorm 300 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 1.7 kilometer hardlopen af. De wedstrijd werd gewonnen door Frankrijk. Tweede werd titelverdediger Australië en het brons was voor de nummer twee van vorig jaar: Amerika. Engeland werd vierde.

(tekst gaat onder foto verder)

De vier Nederlandse toppers oogden ontspannen voor de start. (Foto: 3athlon.nl)

Nederland begon direct sterk aan de race. Het was Klamer die uitstekend zwom en als eerste uit het water kwam. Door een goede wissel van Vicky Holland (GBR) konden de twee op avontuur op de fiets. Klamer en Holland werkten goed samen en konden daardoor hun voorsprong behouden. Ze kwamen dus als eerste van de fiets, al was de voorsprong slechts vier seconden op de grote groep, om aan het lopen te beginnen. Voor Klamer een meer dan bijzondere prestatie na haar harde valpartij van gisteren.

(tekst gaat onder foto verder)

Rachel Klamer (rechts), samen met Vicky Holland, aan kop tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

De wissel van Klamer was opnieuw sterk waardoor ze met een klein gaatje aan het lopen kon beginnen, maar die voorsprong raakte ze al snel weer kwijt. Uiteindelijk was het Duitsland dat als eerste naar de tweede atleet wisselde, op de hielen gezeten door Frankrijk en Engeland. Klamer kon de schade tijdens het lopen beperkt houden tot 9 seconden en tikte Marco van der Stel als zesde aan. Al tijdens het zwemmen pakte hij een plekje terug en dus kwam Van der Stel als vijfde aan land. De achterstand op de kopgroep was toen nog steeds 9 seconden.

Op de fiets namen Duitsland, Frankrijk, Amerika en Engeland de leiding. Die vier ploegen werkten zo goed samen dat ze hun voorsprong gestaag groter zagen worden op de achtervolgende groep. Daarin onder andere Van der Stel namens Nederland en verder Italië, Zwitserland, titelverdediger Australië en Japan. Uiteindelijk kwam de groep met Van der Stel vijftien seconden na de kopgroep van de fiets.

(tekst gaat onder foto verder)

De achtervolgende groep met Van der Stel (rechts) verloor wat tijd op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Helaas voor Nederland verloor Van der Stel tijdens het lopen wel wat tijd en daarmee ook de aansluiting met de achtervolgende groep die toch al enigszins uit elkaar viel. Uiteindelijk kon Van der Stel de volgende Nederlander die in actie moest komen, Maya Kingma, als tiende aantikken. Op dat moment keek Kingma tegen een achterstand van meer dan veertig seconden aan op de koploper van dat moment: Frankrijk. 

Kingma maakte met een sterk zwemonderdeel een aantal plaatsen en ook wat tijd goed. Als zevende kon ze aan het fietsonderdeel beginnen met op dat moment een achterstand van 37 seconden. Ook tijdens het fietsen maakte ze nog wat tijd goed. Daar kwam Kingma uiteindelijk in de tweede achtervolgende groep te zitten om na 7 kilometer met een achterstand van 33 seconden weer af te stappen.

(tekst gaat onder foto verder)

Kingma (rechts) zwom goed en kwam tijdens het fietsen in de tweede achtervolgende groep terecht. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het lopen kwam Kingma opnieuw in een groepje terecht, maar daar verloor ze wel wat terrein. Uiteindelijk wisselde ze als zevende met een achterstand van 51 seconden. Het was Jorik van Egdom die als laatste voor Nederland nog iets kon doen om de achterstand te verkleinen.

(tekst gaat onder foto verder)

Na een uitstekend zwem- en fietsonderdeel begint Kingma aan het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Van Egdom verloor echter al meteen tijdens het zwemmen wat tijd en kwam met 70 seconden achterstand uit het water. Op dat moment lag Nederland achtste. Frankrijk en Amerika voerden de wedstrijd aan en leken op dat moment de beslissing onderling uit te gaan vechten. Ook op de fiets kon Van Egdom niet dichterbij komen. Het gat met de koplopers werd zelfs groter: uiteindelijk begon hij met 1 minuut en 18 seconden achterstand aan het looponderdeel. Wel was er aansluiting met de lopers tot en met plaats vijf. En daar maakte Van Egdom met een ijzersterk looponderdeel gretig gebruik van.

Tijd op de koplopers maakte hij niet meer goed, die bleef 1 minuut 18, maar hij versloeg tijdens het lopen wel zijn directe concurrenten. Daardoor werd Nederland uiteindelijk keurig vijfde.

(tekst gaat onder foto verder)

Van Egdom maakt nog plaatsen goed tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Klamer, Van der Stel en Kingma kwamen gisteren ook al in actie tijdens de individuele races. Daar presteerden ze allemaal naar behoren