Het is altijd mooi als er naast de Nederlandse profatleten ook voldoende Nederlandse Age Groupers die over de grenzen goed presteren. Vandaag was dat zeker het geval bij Ironman Klagenfurt, Ironman Nice en Ironman 70.3 Nice. Hieronder een overzicht van de kampioenen én atleten die binnen hun Age Group op het podium terecht kwamen.

Ironman Klagenfurt

In Klagenfurt kwam de snelste Nederlandse prestatie op naam van Han Peter Lucas. Hij finishte in een tijd van 8:49:48 en won zijn Age Group M40-44 daarmee met ruim zeven minuten voorsprong. Door 53:03 minuut te zwemmen, 4:14:19 uur te fietsen en 3:06:35 uur te lopen, werd hij ook nog eens overall vierde.

Een zelfde fantastische prestatie werd door Jan Blokland geleverd: hij won zijn Age Group M60-64 met grote overmacht en een marge van meer dan een half uur. Na 1:01:02 uur zwemmen, 5:01:19 uur fietsen en 3:50:13 uur hardlopen noteerde Blokland een eindtijd van 10:04:48.

Ook Ingrid Eelkema ging in Klagenfurt met een mooie overwinning naar huis. Zij won haar Age Group F45-49 in een totaaltijd van 10:16:24. Eelkema zwom 59:01, fietste 5:24:53 en liep 3:45:30 en daarmee finishte ze ruim elf minuten eerder dan haar eerste achtervolgster.

In de leeftijdscategorie F55-59 stonden er zelfs twee Nederlandse dames op het podium. Marian van Hilst won na 1:12:48 uur zwemmen, 5:50:28 fietsen en 3:48:13 lopen en noteerde daarmee een eindtijd van 11:03:07. Ze finishte meer dan elf minuten voor landgenote Dorothé Vrieze, die na 11:14:24 knap tweede werd.

Op moment van schrijven liep Nederlander Gerrit ten Brinke nog halverwege de marathon. Hij lag toen tweede binnen zijn Age Group M75-79.

Ironman Nice

Bij Ironman Nice waren geen Nederlandse winnaars, maar werden wel diverse topprestaties geleverd. Ivo Janssen zorgde voor de snelste Nederlandse tijd en finishte in 9:14:08 als derde in zijn M30-34 categorie. Daarnaast werd hij zevende overall. Vooraan de race ging het echter wel flink sneller, want binnen zijn leeftijdscategorie finishte de snelste man meer dan een half uur eerder. Janssen zwom 1:11:37, fietste 5:00:34 en liep 2:50:32.

Ook een mooie dag voor Ramon Siljade, die tweede werd in de M40-44 categorie. Na 9:27:48 uur kwam hij slechts acht seconden tekort voor de overwinning. Siljade lag 1:02:20 in het water, zat 5:14:19 op de fiets en perste er een marathon in 3:01:40 uit.

Ironman 70.3 Nice

Iris Bosch kan ook met een meer dan goed gevoel terugkijken op dit weekend. Bij Ironman 70.3 Nice kwam zij na 5:21:10 over de finish, waarmee ze tweede werd in haar F30-34 categorie en ook nog eens zesde overall. Bosch zat vijf minuten achter de Franse winnares van haar Age Group.