bartaernouts-8.jpgDit jaar dook er plots uit het niets een jonge atleet op de duathlon podia.
Een Belgische titel duathlon beloften en een bronzen medaille op het WK duathlon voor beloften, om er maar enkele te noemen.

Wie is Bart Aernouts? 

 

 

 

 


Vers van de pers (4/12)
: Bart heeft zonet de duathlon (4km/ 24km/ 2km) gewonnen in Wuustwezel. Hij had twee minuten voorsprong op de tweede Paul Van Riel.

Sportgeschiedenis:

Als kleine jongen was ik al vrij sportief en op een dag ging ik eens mee met mijn vader om een rondje te gaan joggen. Dit viel eigenlijk heel goed mee en zo rolde ik in de atletiek. Ik was toen ongeveer 10 jaar oud. Al snel was het duidelijk dat ik niet echt gemaakt was voor technische nummers en mijn voorkeur ging dan ook uit naar het lopen. Bij de jeugd was ik niet echt een toppertje maar zat af en toe toch eens mee vooraan.

Op mijn 12 jaar kreeg ik een racefiets. Vanaf toen zat ik toch zeker één keer per week op de fiets. Tot een jaar of 16 was ik niet echt fanatiek bezig met sport, het was echt een hobby voor mij. Na al die jaren van lopen was ik wat uitgekeken op die sport en daarom zocht ik naar nieuwe uitdagingen. Zo begon ik aan triatlon te denken. Vanaf dan ging ik ook af en toe zwemmen maar dit was niet echt mijn favoriete discipline. Af en toe nam ik eens deel aan een recreatieve wedstrijd en zo kreeg ik de microbe echt te pakken.

Lopen ben ik steeds competitief blijven doen maar vanaf 2004 ben ik ook echt voor triatlon gaan trainen. Na 2 1/4de triatlons was het voor mij duidelijk dat ik hier in wou verdergaan. Alleen was mijn zwemniveau te slecht om echt mee vooraan te zitten, dus duatlon zou misschien een betere optie zijn. In de winter van 2004 nam ik een beslissing, 2005 zou mijn eerste competitiejaar worden in de duatlon/triatlon en ik sloot mij aan bij het Chamizo Performance Team uit Mechelen.

Seizoen 2005

Dit was mijn eerste seizoen in de duatlon. Ik had vooraf geen bepaalde verwachtingen en ben gewoon begonnen met deelname aan SP-wedstrijden.

Antoing was mijn eerste wedstrijd en die viel al redelijk mee (was pas 20 minuten voor de start aangekomen). Mijn eerste grote doel was het BK duatlon, en dit is dan ook zeer goed meegevallen. Verder wou ik gewoon SP-wedstrijden meedoen en in augustus kreeg ik het goede nieuws dat ik geselecteerd was voor het WK Duatlon in Newcastle. Naar deze wedstrijd heb ik dan ook volledig toegeleefd. Het was een hele ervaring en ik mag eigenlijk wel tevreden zijn met het resultaat denk ik. Als afsluiter van het seizoen heb ik nog meegedaan aan de indoorduatlon. Een fijne wedstrijd en een leuk resultaat.

Resultaten 2005:

17 april 2005: SP Antoing à 10de algemeen, 2de U23
22 mei 2005: BK Ruddervoorde à 3de algemeen, 1ste U23
10 juli 2005: SP Kortrijk à 4de algemeen, 2de U23
24 juli 2005: SP Bastendorf à 6de algemeen, 2de U23
7 augustus 2005: BK Eupen à 3de plaats ploegentriatlon, meegedaan met ploeg van 3, halve marathon gelopen 1u10’29” (snelste looptijd)
11 september 2005: Pointrace Hasselt à 1ste plaats algemeen, 1ste U23
25 september 2005: WK Newcastle à 16de algemeen, 3de U23
12 november 2005: Indoorduatlon Lommel à 2de algemeen, 1ste U23

Seizoensplanning 2006

In 2006 wil ik graag zonder al te veel stress of druk “bevestigen”. Volgend jaar zal ik terug volledig voor duatlon gaan. Ik blijf wel een beetje zwemmen en mijn triatlonplannen ga ik nog niet volledig opbergen.

De kalender:

Belgische SP-duatlon circuit, dit zijn er maar een stuk of 5 en waar het mogelijk is zal ik starten.

BK, EK en WK duatlon zijn hoofddoelen.

Misschien doe ik al eens een wedstrijd over de lange afstand mee, maar dit zal dan zeker geen hoofddoel zijn, louter een test.

Ik zit ook in een franse club en ik doe normaal enkele Franse Grand Prix mee.

Verder ben ik ook van plan enkele triatlons mee te doen (dit bij gebrek aan duatlons)

Knokke en Brugge staan al op mijn verlanglijstje…

 

Barts Profiel bartaernouts13.jpg